Ministrica Aleksandra Pivec želi v kmetijskem sektorju izvajati rusko kolektivizacijo! Ob tem laže in zavaja, kmetje pa bodo še enkrat več ostali z dolgimi nosovi.

4

Zadnje tedne močno razburja Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju kmetijske zemljiške politike, ki ga je pripravila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Predlog je razburil predvsem kmetijska podjetja, saj jim želi ministrica odvzeti kmetijska zemljišča, ki jih najemajo od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije ter jih podeliti kmetom. S tem naj bi spodbudili rast in razvoj družinskih kmetij in mladih kmetov. A spremembe, ki jih predlagajo, ne temeljijo na nobeni analizi in nimajo nobene strokovne podlage. Aktualna vlada s kmetijsko ministrico na čelu, želi s populističnimi ukrepi »podkupiti« volilno telo na podeželju. A bodo oboji kaj hitro videli, da učinkov, o katerih govorijo, ne bo.

In dejstvo, da učinkov ne bo, je ugotovilo tudi samo Ministrstvo za kmetijstvo, ki je manj kot mesec dni nazaj na Vlado poslali Analizo stanja dovoljenj za opravljanje dopolnilnih dejavnosti po uskladitvi z Zakonom o kmetijstvu in uredbah o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, kjer sami ugotavljajo, da soizvajalci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji v anketi med ekonomskimi vidiki razvoja dopolnilnih dejavnosti izpostavili premalo sredstev za potrebne investicije, previsoko davčno obremenitev ter premajhno donosnost dejavnosti. Kmetje so torej ministrici povedali, kaj jih muči, a nič od tega, ministrica očitno ni upoštevala. Še več. S populističnim predlogom, ki naj bi »rešil slovensko kmetijstvo«,  je uspela med seboj skregati vse najpomembnejše predstavnike slovenskega kmetijskega sektorja.

Laž ima kratke noge

V Odmevih 11. junija 2019 je državni sekretar na MKGP Jože Podgoršek dejal, da so pri pripravi predloga sodelovali tudi nekateri eminentni slovenski, tudi agrarni ekonomisti na Biotehniški fakulteti, na kmetijskem inštitutu in tudi na mariborski univerzi. Tu je na mestu vprašanje, kdo z Biotehniške fakultete je bil vključen v pripravo, če sta dva najvidnejša predstavnika te fakultete, dekan dr. Emil Erjavec in agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar, osnutek zakona strokovno sesula.

Mnenje stroke sesuva ministričin predlog

Dr. Emil Erjavec je za Dnevnik odvzem kmetijskih zemljišč med drugim označil za popolno neumnost, ki je v kmetijskem sektorju sprožila ideološki konflikt. Priznani agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar pa je za Radio Študent izpostavil, da je tovrstno zmanjšanje vseeno, radikalno, drastično in predvsem nepotrebno in ukrep primerjal s kolektivizacijo v Sovjetski zvezi.

Ko kemiki rešujejo slovensko kmetijstvo

Kar smo še ugotovili je, da so »strokovnjaki« z mariborske univerze v resnici sodelavci Laboratorija za simulacijo in optimizacijo Fakultete za kemijo in Kemijsko tehnologijo Maribor. Predlog sprememb kmetijske zakonodaje so torej pripravljali matematiki s pomočjo računalniškega modela.

Tako si očitno ta vlada predstavlja strokovnost. Naslednjič bodo verjetno angažirali matematike in statistike, da rešijo problem slovenskega zdravstvo. Saj veste, v statistiki lahko skrijemo marsikaj, tudi problem predolgih čakalnih vrst.

Št. komentarjev: 4
 1. bimbo ministra pravi

  Ubogi kmetje, še ena “specialistka”, ki misli, da je požrla vse znanje vsega sveta, a takoj se vidi, da je bleferka in lutka.

 2. bruh pravi

  le še ena smrdeča rdeća nesposobna levićarka, ki so jo desetletja izobraževali, čeprav je podpovprečno inteligentna…..ampak spada v pravi rdeči klan…tako, da…ajd ubogi kmetje…..

 3. Franjo pravi

  Tale ima kratke noge in še krajšo pamet! Tudi njo je potrebno čimprej interpelirat!!!

 4. Nulla pravi

  Ruska kolhozna ministrica…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen