Mahnič: Zaslišanje Škerbinca postavlja na laž ministra Erjavca

0

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes zaslišala nekdanjega poveljnika Poveljstva sil Miho Škerbinca. Kot je v izjavi za medije po seji povedal podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS), današnje pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je Knovsu posredoval Škerbinc, postavljata na laž ministra za obrambo Karla Erjavca.

Zaslišanje je po besedah Mahniča pokazalo, da Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc in da tudi ni odgovoren za nočno streljanje na vadišču na Počku. To naj bi dokazoval tudi dokument, ki ga je predal komisiji.

Škerbinc je pred komisijo med drugim pojasnil, da v Slovenski vojski obstaja skupina “neformalnih informatorjev”, ki je zadolžena za t. i. ovaduštvo oz. za to, da med pripadniki širi razne govorice, tudi izmišljene. Na ta način je do njega prišlo več govoric, ki so se pozneje izkazale za povsem neresnične.

Na ta način so se pojavile govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica generalštaba zamenjana, čemur pa je Škerbinc, kot je danes po besedah Mahniča pojasnil komisiji, ostro nasprotoval.

Tudi na postroju Škerbinc, kot je zatrdil komisiji, ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, in ima za to tudi 200 prič. Dejal naj bi le, da se mu zdi nesprejemljivo in zavržno, da se načelnico obravnava na tak način, da ima dovolj tega, da se po vojski in v medijih širijo govorice o njenem zdravstvenem stanju, in da takšne govorice slabijo ugled Slovenske vojske, je Škerbinčeve besede povzel Mahnič.

Zadeve je torej Škerbinc, kot je dejal Mahnič, skušal pomiriti. Je pa danes kljub temu dejal, da dopušča možnost, da je njegov govor kdo v postroju razumel napačno.

Za zaslišanja, ki so ga na Poveljstvu sil opravili pripadniki obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, je Škerbinc ocenil, da so bila nenavadna, vprašanja pa sugestivna. Prav tako konkretno njega ni nihče neposredno vprašal, ali je neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve. “Brigadir Škerbinc je rekel, da ga ne moti to, da je bil razrešen, pač pa način. Nečloveški način,” je povedal Mahnič.

Podpredsednik komisije je povzel tudi Škerbinčevo pojasnilo glede nočnega streljanja na Počku. V zvezi s tem je Škerbinc komisiji izročil dokument oz. poročilo o izvajanju aktivnosti na omenjenem vadišču. To poročilo je ministru za obrambo Karlu Erjavcu posredovala Ermenčeva, v njem pa med drugim zapisala, da je Slovenska vojska dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču.

Tako je tudi v primeru spornega streljanja načrtovanje in izvajanje aktivnosti po besedah Mahniča potekalo skladno z dogovorom in usmeritvami vlade ter ministrstva za obrambo. “Če je Slovenska vojska streljala do treh zjutraj, pomeni, da so bile to usmeritve ministra,” je povzel.

Dokument, ki ga je načelnica poslala ministru, zato po prepričanju poslanca SDS postavlja na laž ministra za obrambo in opere izmišljene krivde Miho Škerbinca. Erjavec po njegovih besedah namreč trdi, da naj bi Škerbinc kršil linijo poveljevanja in da nočno streljanje ni bilo načrtovano.

Komisija je sklenila, da bo v nadaljevanju opravila še pogovor z načelnico generalštaba, s pripadniki OVS, ki so sodelovali pri zaslišanjih v Poveljstvu sil, in z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem, je še povedal Mahnič. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen