Predsednik Pahor obsodil napad na mariborsko sodnico

0

Predsednik republike Borut Pahor je danes obsodil napad na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo in javnosti sporočijo izsledke. “Obsojam napad, skrbi me in pričakujem, da bodo pristojni raziskali in ugotovili, kdo je bil storilec in s kakšnim motivom,” je dejal.

“V vsakem primeru, naj je motiv tak ali drugačen, obsojam ta fizični zelo grob napad na človeško življenje,” je poudaril Pahor v predsedniški palači, kjer je danes sprejel velikega mojstra malteškega viteškega reda Giacoma Dallo Torre del Tempio di Sanguinetta.

Če bi se izkazalo, da je motiv za napad povezan z opravljanjem sodniške funkcije, je po njegovih besedah potrebno – tako kot bi se to izkazalo v primeru opravljanja novinarske funkcije ali drugih za javnost in družbo pomembnih poslanstev – še toliko bolj primerno ukrepati zato, da to ne bi postalo sprejemljivo obnašanje.

Smo varna družba in varna družba moramo tudi ostati, je prepričan Pahor. “Vsi ki imamo različna poslanstva, jih moramo opravljati brez tega, da smo deležni verbalnega ali fizičnega nasilja. Vsi ljudje smo dolžni ravnati tako, da ne ogrožamo dostojanstva, kaj šele življenja drugih ljudi,” je poudaril predsednik republike.

“Vsi vedo za moja načelna stališča glede potrebe po strpnosti, sožitju, po izogibanju slehernemu nasilju, verbalnemu in fizičnemu,” je poudaril Pahor ter pristojne pozval, naj primer temeljito raziščejo.

Policija preiskuje sum poskusa umora sodnice Daniele Ružič. Napadli so jo v nedeljo ponoči pred njeno hišo v okolici Maribora. Mariborski kriminalisti še iščejo napadalca oziroma napadalce, tudi o motivu za napad še ne morejo govoriti, so pa potrdili, da sodnica ni več v smrtni nevarnosti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen