Občina Ravne na Koroškem z novimi ukrepi spodbujanja podjetništva

0

Občina Ravne na Koroškem je s potrditvami ustreznih dokumentov na zadnji seji občinskega sveta pristopila k novim ukrepom za spodbujanje podjetništva. V kratkem bo objavila razpis za dodelitev spodbud za samozaposlovanje, načrtuje pa tudi gradnjo že četrtega podjetniškega inkubatorja, je na današnji novinarski konferenci povedal župan Tomaž Rožen.

Interes za najem prostorov podjetniškega inkubatorja je po županovih besedah razmeroma velik. Obstoječi prostori na območju občine so zapolnjeni, del prostorov pa je občina tudi že prodala.

Po spremembi nekaterih načrtov vlaganj v podjetniško cono se je zato občina odločila dober milijon evrov razpoložljivih evropskih sredstev nameniti za izgradnjo novega proizvodnega inkubatorja s šestimi enotami, pri čemer je celotni projekt ocenjen na 1,5 milijona evrov. Od tega bo občina iz lastnega proračuna namenila skupno nekaj manj kot 390.000 evrov letos in prihodnje leto. Za izgradnjo bo uporabila že obstoječe načrte, začetek gradnje pa je predviden prihodnje leto, je povedal župan Rožen.

Obstoječi prostori ravenskega podjetniškega inkubatorja so sicer del regijskega projekta Mrežni podjetniški inkubator Koroška, ki vključuje inkubatorje še v občinah Dravograd, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec.

V podporo odpiranju novih delovnih mest v ravenski občini pa se je ta letos prvič odločila tudi za dodelitev spodbud za samozaposlitev, za kar ima v proračunu letos predvidenih 20.000 evrov. Svetniki so na sredini seji sprejeli pravilnik, ki natančno določa pogoje, predvidoma do konca junija pa bo občina tudi objavila razpis, na katerega se bodo lahko prijavili kandidati za dodelitev nepovratnih sredstev.

Sredstva v višini do treh minimalnih plač bodo lahko prejeli posamezniki, ki se bodo odločili za samozaposlitev, ne glede na področje, prav tako ni starostnih omejitev, čeprav ukrep spada v sklop strategije za mlade.

S področja gospodarstva in okolja so svetniki na zadnji seji obravnavali tudi problematiko izpustov rdečega prahu iz jeklarne podjetja Sij Metal Ravne. Na problematiko že dlje časa opozarjajo občani, na zadnji seji pa je podrobnosti o tem svetnikom pojasnjeval izvršni direktor za proizvodnjo v Metalu Alojz Buhvald.

Kot je v zvezi s tem danes povedal župan Rožen, so dobili zagotovila, da bo podjetje skoraj 30 let staro odpraševalno napravo zamenjalo v prihodnjem letu. Ker sedanja naprava naj ne bi delovala dobro, prihaja do občasnih izpustov železovega oksida, ki se kaže v obliki rdečega prahu, vsi dosedanji inšpekcijski pregledi pa niso pokazali odstopanj od pogojev, določenih v okoljevarstvenem dovoljenju, je še povedal župan. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen