Med protestom v Moskvi aretiran tudi opozicijski voditelj Navalni

0

Med shodom proti samovoljnemu ravnanju organov pregona v Moskvi, ki ga tamkajšnje oblasti niso odobrile, je bilo danes aretiranih več kot 200 ljudi, med njimi tudi opozicijski voditelj Aleksej Navalni.

Policija je posredovala proti približno 1200 protestnikom, ker shod ni bil prijavljen. Po podatkih policije so aretirali več kot 200 ljudi.

Med aretiranimi so tudi najmanj štirje novinarji, med njimi producent nemške revije Der Spiegel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekateri protestniki so nosili majice v podporo preiskovalnemu novinarju Ivanu Golunovu, ki je bil minuli teden aretiran zaradi domnevne preprodaje drog. Aretacija 36-letnika je sprožila val ogorčenja in solidarnosti v ruski javnosti. Trije največji časniki v državi so v ponedeljek objavili naslovnico, na kateri je z velikimi črkami pisalo “Jaz sem/mi smo Ivan Golunov”.

Shod so sprva organizirali v podporo Golunovu, vendar je bil novinar v torek nenadoma izpuščen, obtožbe proti njemu pa ovržene. Mnogi v izpustitvi Golunova vidijo poskus Kremlja, da bi preprečil val protestov.

“Oblasti se zelo bojijo fantastičnega in soglasnega izraza solidarnosti v primeru Golunov,” je na Twitterju zapisal Navalni. “Zato je zanje pomembno, da uničijo skupno solidarnost ter nato ustrahujejo in zaprejo tiste, ki vztrajajo,” je dodal.

Iz Kremlja so v torek sporočili, da bi protest motil praznovanja ob dnevu Rusije, ki je dela prost dan.

“Kar se je zgodilo Ivanu Golunovu, se dogaja vsak dan po vsej državi. Veliko primerov, povezanih z drogo, se zgodi tako,” je izjavil mladi protestnik, ki je nosil majico z napisom “Jaz sem Golunov”.

Manjša skupina okoli 100 protestnikov se je zbrala tudi v Sankt Peterburgu, kjer so pozvali oblasti, naj izpustijo žrtve policijskih zlorab, kot je ugledni zgodovinar Jurij Dmitrijev, poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen