Mahnič: “Če bi imeli v petek  tajno glasovanje, bi minister Erjavec zagotovo padel!”

4

Vsi argumenti, ki jih je našteval minister Karl Erjavec za razrešitev brigadirja  Miho Škerbinca sedaj padajo, načelnica GŠ SV Alenka Ermenc pa se očitno izogiba pogovoru na KNOVS, kar pomeni, da trenutno vlada huda panika.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na današnji seji pričakovala načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, s katero je nameravala opraviti razgovor zaradi razjasnitve dejstev v zvezi z opravljenim nadzorom pooblaščene skupine KNOVS na sedežu OVS MORS z dne 23. 4. 2019. Ermenčeva se je  opravičila za svojo odsotnost zaradi bilateralnega srečanja z madžarskim načelnikom generalštaba. Pogovor z njo bo komisija skušala opraviti v prihodnjih dneh.

 

Spomnimo.  KNOVS je ravnanje ministra za obrambo Karla Erjavca v primeru razrešitve poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca vzela pod drobnogled potem, ko je bila seznanjena, da so pripadniki OVS ministrstva za obrambo zaslišali pripadnike Slovenske vojske oz. preverjali informacije, da naj bi poveljnik poveljstva pred postrojem neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc.  Kot je podpredsednik KNOVS Žan Mahnič pojasnil na novinarski konferenci konec aprila, je KNOVS ugotovila, da je minister za obrambo Karl Erjavec  zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca.
KNOVS je pretekli teden opravil tudi pogovor z Miho Škerbincem in ugotovil, da brigadir ni odgovoren za nočno streljanje na Počku, niti ni govoril neprimerno o zdravstvenem stanju načelnice GŠ SV Alenke Ermenc, zato se zastavlja vprašanje, zakaj je bil sploh razrešen. Namreč minister za obrambo Karl Erjavec je med razlogi za razrešitev Mihe Škerbinca navajal njegovo neprimerno govorjenje o načelnici GŠ SV in odgovornost za nočno streljanje s težkimi kalibri na vojaškem vadišču na Počku.

Načelnico GŠ SV Alenko Ermenc je KNOVS danes povabil na pogovor, da bi pomagala razjasniti okoliščine dela Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo pri pogovorih s pripadniki Slovenske vojske na poveljstvu sil. Ker se je načelnica s pogovora opravičila, je KNOVS sklenila, da ji ponudi dva alternativna datuma, ko bi lahko opravili razgovor, in sicer ali v sredo ali v četrtek, ko komisija sicer načrtuje tudi pogovore z operativci OVS, ki so na poveljstvu sil zasliševali Škerbinca in v zvezi z njim tudi druge pripadnike Slovenske vojske ter z direktorjem OVS Dejanom Matijevičem.
Poslanec SDS Žan Mahnič je današnji neprihod Alenke Ermenc na sejo KNOVS  komentiral kot vidno izogibanje zaslišanju na komisiji.  »Vsi argumenti, ki jih je našteval minister Erjavec za razrešitev brigadirja Škerbinca sedaj padajo, načelnica pa se očitno izogiba pogovoru, kar pomeni, da trenutno vlada huda panika,« je še komentiral Mahnič.

Kot je v nadaljevanju kratke izjave za nekatere medije pojasnil Mahnič, je tudi sicer vzdušje pred petkovo interpelacijo precej napeto. »Če bi imeli v petek  tajno glasovanje, bi minister zagotovo padel,« je prepričan Mahnič, napetost pa pripisal temu, da je minister očitno zlorabil Obveščevalno varnostno službo, predvsem pa lagal v zvezi s streljanjem na Počku. »Trenutno na KNOVS čakamo na pridobitev dokumenta, kjer jasno piše, da bodo na vaji Sokol Američani streljali z minometi kalibra 120 mm, kar je po pooblastilu ministra za obrambo z Američani podpisal polkovnik Rode,« je povedal Mahnič in dodal, da torej obstaja še en dokument, ki je na laž postavil ministra. »KNOVS je posredovala prošnjo po tem dokumentu na GŠ SV in MORS in ker gre za dokument, ki ni zaupne narave, menim, da bi ga morali dobiti v prihodnjih dveh dneh oziroma upam, da ta dokument dobimo pred samo interpelacijo,« je povedal Mahnič in dodal, da »če je bil sklep vlade takšen kot naj bi bil, potem to pomeni samo eno, in sicer, da je minister kršil sklep vlade,« je povedal Mahnič.

Nato je poslanec SDS še dejal, da bo tudi zanimivo spremljati rezultat interpelacije, saj se sliši, da se v ozadju dogajajo nekakšna kupčkanja, tudi  izsiljevanje Levice glede prodaje A banke. »Glede na vse, kar se je zgodilo, bi interpelacija morala biti izglasovana,« je menil Mahnič, ki rezultata vnaprej ni želel predvideti, izrazil pa je mnenje, da bo zagotovo kar precej glasov za razrešitev ministra. »Če pa bi bili normalna država, do interpelacije sploh ne bi prišlo, saj  bi minister prej že sam odstopil, ali pa bi ga po vseh teh dokazih, ko je minister lagal, zavajal javnost, zlorabil OVS, premier že razrešil,« je še dejal Mahnič.

»Ko minister pride do te faze, da začne govoriti, kar je govoril medijem v petek, torej, da v koalicijski pogodbi jasno piše, da se interpelacij ne podpira in da je tudi z Levico podpisana pogodba, da se interpelacij ne podpira, to pomeni, da  nima nobenih argumentov več in se sklicuje samo še na to, kar piše v koalicijski pogodbi,« je še povedal Mahnič, ki je še namignil, da ima informacijo, za katero upa, da jo bo do petka načelnica GŠ SV Alenka Ermenc potrdila, in sicer, da načelnica niti toliko ne zaupa OVS in MORS, da je še sama naročila obveščevalnemu sektorju znotraj GŠ SV, da opravi analizo in preiskavo tega, kar se je dogajalo in tudi v tem poročilu naj bi pisalo, da brigadir Miha Škerbinc ni govoril grdo o njenem zdravstvenem stanju. »Torej o celotnem dogajanju glede govoric o zdravstvenem stanju GŠ SV Alenke Ermenc obstajajo tri poročila OVS, prvi z 12.4, drugi z 10.5 in sedaj še tretje, torej ni nobenega zaupanja več med direktorjem OVS, ministrom za obrambo in načelnico GŠ SV,« je zaključil Mahnič.

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Je-beš sindikat. V JNA je bilo tako, čebe čez glavo pa po tintari. Ti je bilo takoj vse jasno

 2. bruh pravi

  v post-komunistićni sistemsko mafijaki državi, lahko kućanovega smrdečega mafijskega NESTRPNEGA pra sca odstavi le rdeči mafijski boss iz murgel…ajd….vse ostalo je sprenevedanje…ajd

 3. Matej pravi

  Zaščitili bodo barabo erjavčevo!

 4. linke pravi

  če bi imeli državo ,ne pa udbo gangstersko enklavo taki notorični bebci kot je korl ne bi prišli dlje od vratarja mestnega sekreta , pa tudi kamniški klovn ni daleč od njega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen