Jazz festival Ljubljana z bogatim glasbenim naborom vabi na slavje 60-letnice

0

Jazz festival Ljubljana bo jubilejno 60. izdajo praznoval v velikem slogu, s priznanimi izmeni iz sveta jazza, kakršna so John Zorn, Snarky Puppy in Nubya Garcia, med nastopajočimi pa bo tudi veliko slovenskih glasbenikov. Festival prinaša več kot 30 koncertov na osmih lokacijah, ki bodo nagovarjali tako ljubitelje jazza kot tudi nova občinstva.

Programska vodja festivala Bogdan Benigar in Edin Zubčević sta za 60. izdajo s pomočjo podpornikov pripravila izredno bogat program, zaradi česar bo Jazz festival Ljubljana po Benigarjevih besedah “eden najbolj zaznamovanih letošnjih jazz dogodkov v Evropi”. Osrednji dogodek bosta večera v družbi avantgardnega saksofonista, skladatelja, založnika in producenta Johna Zorna.

Že prvi festivalski dan, 18. junija, bo Zorn kot dar festivalu in njegovemu občinstvu predstavil projekt The Hermetic Organ, za katerega so brezplačne vstopnice že skorajda pošle. Dan kasneje bo sledil maraton Bagatelles, na katerem se bo z 20 minutnimi seti na odru izmenjalo kar 14 zasedb, ki jih tvorijo “najbolj iskrivi glasbeniki utripajoče newyorške scene”. Skupine bodo poustvarile več kot 50 skladb iz nove Zornove pesmarice, gre pa za prvega od devetih tovrstnih, edinstvenih maratonov, ki jim bo letos priča le še občinstvo osmih drugih jazz festivalov.

Svojevrsten spektakel bo tudi premišljeno zasnovan otvoritveni koncert jubilejne izdaje, na katerem bodo v ospredju slovenski glasbeniki mlajše in srednje generacije, ki živijo in delujejo v New Yorku – Jernej Bervar, Marko Črnčec, Vid Jamnik, Jan Kus, Igor Lumpert in Žan Tetičkovič. Vsak bo nastopil z eno avtorsko skladbo v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija. Benigar je napovedal, da se bo letos na festivalu predstavilo še veliko drugih slovenskih glasbenikov v sklopu sedmih koncertov, med katerimi bo veliko premier.

Festival pa se s koncertom priljubljene zasedbe Snarky Puppy, ki nastaja v koprodukciji s CUK Kino Šiška, vrača v ambient Križank. Grammyjevci Snarky Puppy, ki bodo 22. junija poskrbeli za sklep festivala, veljajo za “eno najbolj atraktivnih zasedb stoletja, ki briše meje glasbenih žanrov in oblikuje svojega”. Britanska glasbenica Nubya Garcia medtem velja za vodilno ime na “mladi londonski, klubsko zavedni” jazzovski sceni in bo oder Kluba CD zasedla 20. junija.

Razen v Križanke se jazz festival letos z osrednjih prizorišč v Cankarjevem domu (CD) širi tudi v metelkovski klub Gromka, kjer bo na predvečer odprtja v sodelovanju z Defonijo na sporedu projekt New Brazilian Funk norveškega bobnarja Paala Nilssena-Lovea.

Festival že to sredo uvaja spremljevalni program, ki bo obsegal filme, predavanja in razstave. Od poldneva je v avli NLB na ogled razstava 60 let plakatov Jazz festivala Ljubljana, za katero je izbor pripravila Maja Gspan, v Mali galeriji CD pa bo od 17. maja na ogled razstava koncertnih fotografij Žige Koritnika, naslovljena Cloud 9. Med dogodki o Zornu bosta projekciji dveh njemu posvečenih dokumentarnih filmov v režiji Mathieuja Amalrica, Ičo Vidmar pa bo že ta četrtek v prostorih Sigica predaval na temo John Zorn in nova muzika downtowna.

Tekom festivala bo program potekal tudi v parku pred Cankarjevim domom, ki predstavlja odprt koncertni prostor za številne slovenske in tuje izvajalce več generacij. Še posebej pestro bo 22. junija, ko bo v parku potekal celodnevni program, ki se bo začel s koncertom za otroke v izvedbi Boštjana Gombača in Zlatka Kavčiča ter nastopom Abeceda Orkestra in nadaljeval vse do večera, vzporedno z glasbenim sejmom Jazz Bazaar. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen