SLS izplen evropskih volitev vidi kot osnovo za krepitev stranke

0

Izvršilni odbor SLS je v ponedeljek enotno ocenil nastop stranke na minulih evropskih volitvah in ponovno izvolitev podpredsednika SLS Franca Bogoviča za evropskega poslanca kot “uspeh, ki je tudi odlična osnova za nadaljnjo krepitev stranke”. Kot so sporočili iz stranke, so podprli nadaljnje sodelovanje s SDS, pa tudi krepitev sodelovanja z NSi.

SLS je na evropskih volitvah nastopila na skupni listi s SDS. Lista je na volitvah slavila z nekaj več kot 26 odstotki glasov in dobila tri mandate, od tega je s četrtega mesta na listi s preferenčnimi glasovi v Evropski parlament znova prišel Bogovič. V okviru sodelovanja je na listi v kvoti SLS kandidiral tudi Franc Kangler iz NLS.

Izvršilni odbor je v ponedeljek zvečer odločitev za oblikovanje skupne liste ocenil kot pozitivno, pri čemer je izpostavil, da sta Bogovič in Kangler skupno prejela kar četrtino vseh preferenčnih glasov, s tem pa je SLS odločilno pripomogla k zmagovitemu rezultatu skupne liste.

Člani izvršilnega odbora so tudi podprli nadaljnje sodelovanje s SDS na evropski, državni in lokalni ravni, pa tudi krepitev sodelovanja z NSi, “saj so vse tri stranke članice Evropske ljudske stranke in jih povezujejo številne skupne vrednote”. Zavzeli so se tudi za sodelovanje vseh slovenskih političnih strank, ko gre za ključna razvojna vprašanja Slovenije, Slovencev in vseh državljanov.

Na stranki so sicer za STA pojasnili, da je po volitvah pričakovati intenziviranje pogovorov o združevanju SLS in NLS.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost po seji, pa je izvršilni odbor glavno pozornost namenil po njihovem zaskrbljujoči naraščajoči centralizaciji Slovenije. Sklenili so, da se bo SLS z vsemi demokratičnimi sredstvi borila proti centralizaciji Slovenije in nadaljnjemu slabšanju kakovosti življenja na podeželju. Zavzeli so se za aktivno decentralizacijo Slovenije s podporo odpiranju novih delovnih mest na podeželju z vzpostavljanjem kratkih prehranskih verig, lesno predelovalnih obratov in vsestranskim spodbujanjem družinskih kmetij, družinskih obrti in podjetništva ter z ohranjanjem poštnih in bančnih poslovalnic ter izpostav državnih uradov.

Izvršilni odbor je podprl tudi napovedan protest kmetov zaradi težav, ki jih povzroča preštevilna populacija divjih zveri.

Podprli so tudi peticijo za slovenski jezik, ki so jo pred dnevi predstavili slovenski pisatelji, in ponovili zahtevo, da se vzpostavi popoln nadzor na slovenski južni meji za preprečitev naraščajočih nezakonitih migracij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen