Avtomobilska podjetja v ZDA z dobro prodajo v maju

0

Ameriška avtomobilska podjetja so imela maja dobro prodajo, čeprav so številke nepopolne, ker General Motors in Ford ne objavljata več mesečnih podatkov o prodaji, ampak le četrtletne. Po drugem četrtletju se jima bo pridružil še Fiat Chrysler, ki je maja v primerjavi z majem lani povečal prodajo za 2,1 odstotka na okrog 218.700 vozil.

Toyota je prodajo povečala za 3,2 odstotka na okrog 221.000 vozil, Nissan za 0,1 odstotka na okrog 132.000, Subaru pa za 6,4 odstotka na 64.000 vozil. Slednji je prodajo v prvih petih mesecih letošnjega leta okrepil za 5,7 odstotka.

Fiat Chrysler je medtem v prvih petih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani prodal 3,0 odstotka manj, Toyota 3,1 odstotka in Nissan 6,0 odstotka manj vozil. Honda je maja prodala 4,9 odstotka manj vozil kot maja lani oziroma skupaj 145.532.

Analitiki pri podjetjih J.D. Power in LMC Automotive ocenjujejo, da bo letošnja avtomobilska prodaja v ZDA s skupaj 16,9 milijona prodanimi vozili za 2,5 odstotka slabša od lanske.

Maj je bil sicer dober, ker so se nekoliko znižale obrestne mere za avtomobilska posojila, vendar pa je bil povprečni mesečni obrok kredita 559 dolarjev, kar je rekord in posledica rasti cen. Američani sedaj, ko je bencin poceni, spet radi kupujejo ogromna, draga in potratna vozila.

Kelley Blue Book poroča, da je povprečna cena avtomobila v maju znašala 37.185 dolarjev, kar je 1320 dolarjev več kot maja lani. Prodaja lahko krepko pade tudi, če se uresničijo grožnje predsednika ZDA Donalda Trumpa o uvedbi višjih carin na uvoz iz Mehike. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen