Začenja se boj za prvega prvaka lige narodov

0

Portugalska Porto in Guimaraes bosta v naslednjih dneh gostitelja prvega zaključnega turnirja evropske lige narodov, ki jo je vpeljala Evropska nogometna zveza (Uefa). V polfinalu se bosta najprej v sredo ob 20.45 v Portu merili Portugalska in Švica, dan pozneje pa bo ob isti uri v Guimaraesu še obračun Nizozemske in Anglije.

Prvi zmagovalec lige narodov (igrajo le ekipe iz lige A) bo znan v nedeljo, ko bosta na sporedu tekma za tretje mesto, ki bo v Guimaraesu, in finale, ki bo v Portu. Tekme na premiernem zaključnem turnirju so na izločanje, če po rednem delu ni zmagovalca, sledi 30-minutni podaljšek, v katerem lahko ekipe opravijo četrto menjavo, če pa še to ne odloči zmagovalca, sledijo enajstmetrovke.

Nizozemci, evropski prvaki 1986, so slavili v skupini 1, kjer so bili še Francozi in Nemci, Švicarji so bili v skupini 2 boljši od Belgije in Islandije, Portugalci, prvaki Evrope 2016, v skupini 3 od Italije in Poljske, Angleži pa v skupini 4 od Španije in Hrvaške.

Stavnice najvišje postavljajo Portugalsko, sledijo Anglija, Nizozemska in Švica. A kot se je že večkrat pokazalo, favoriti ne slavijo vedno. Portugalci imajo na zadnjih osmih tekmah štiri zmage in štiri neodločene izide, Angleži pa so neporaženi na zadnjih sedmih tekmah, za njimi je niz petih zmag.

Kar nekaj igralcev bi lahko slavju v ligi prvakov dodalo še lovoriko v ligi narodov, to so člani Liverpoola Angleži Jordan Henderson, Joe Gomez in Trent Alexander-Arnold, Nizozemca Virgil van Dijk in Georginio Wijnaldum ter Švicar Xherdan Shaqiri.

Turnir bo na nek način poseben za prvega portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda. Ta je svoj prvi veliki reprezentančni turnir igral leta 2004 na domačem EP, kjer je tudi zadel. Zatem je igral in zadel še na osmih turnirjih, tako da lahko niz podaljša na deset v ligi narodov.

V naslednji izvedbi lige narodov bodo v ligi B igrale zadnjeuvrščene iz skupin lige A, torej Nemčija, Islandija, Poljska in Hrvaška, med “elito” pa jih bodo zamenjale Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina ter Danska.

Slovenija je igrala v ligi C, kjer je bila v svoji skupini z Norveško, Bolgarijo in Ciprom zadnja in bo po novem članica lige D, kjer ji bodo družbo delali Estonija, Litva, Ciper, Kazahstan, Latvija, Andora, Luksemburg, Moldavija, San Marino, Azerbajdžan, Ferski otoki, Malta, Armenija, Gibraltar in Lihtenštajn.

Nagradni sklad lige narodov so objavili oktobra 2018. Ob 2,25 milijona za udeležbo v ligi narodov bodo štirje udeleženci zaključnega turnirja dobili dodatnih 2,25 milijona evrov za zmago v svojih skupinah in posledično uvrstitev na zaključni turnir. Ob tem pa bo zmagovalec prejel še šest milijonov, finalist 4,5 milijona, tretjeuvrščeni 3,5 milijona, četrtouvrščeni pa 2,5 milijona evrov. Skupno tako lahko zmagovalec pobere 10,5 milijona evrov.

Iz lige narodov se bodo štiri ekipe prebile tudi na evropsko prvenstvo 2020, in sicer tiste, ki jim tega ne bo uspelo doseči v običajnih kvalifikacijah. Marca 2020 bodo namreč na sporedu končnice vseh lig, v vsaki bodo nastopile najboljše štiri ekipe posamezne lige, ki si ne bodo zagotovile mesta v kvalifikacijah. Če bi se katerikoli zmagovalec skupin do takrat že prebil na EP, bi njegovo mesto pripadlo naslednjemu najbolje rangiranemu moštvu posamezne lige. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen