Fidesz želi ostati v EPP

0

Stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana želi ostati v konservativni politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP). “Mislim, da je to za nas bolje. Prav tako je najbolje za EPP, da nas obdrži,” je v pogovoru za nemški Die Welt dejal vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas.

Peg tega po njegovem obstajajo vprašanja, pri katerih lahko Fidesz sodeluje s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci.

Vendar Fidesz še vedno ne podpira kandidature vodilnega kandidatke EPP Manfreda Webra za predsednika Evropske komisije, poudarja Gulyas. Kot vodja politične skupine EPP si je Weber prizadeval za kaznovanje Fidesza. EPP lahko najde drugega politika iz svojih vrst, ki bi lahko vodil komisijo, je dejal.

Pred volitvami je Fidesz grozil, da bo zapustil EPP, če bo politična skupina sodelovala s socialnimi demokrati, zelenimi in liberalci. Po evropskih volitvah, na katerih so desničarski populisti dobili nižjo podporo od pričakovanj, pa skuša Orban zdaj preprečiti možnost, da bi EPP Fidsez izključila, piše nemška tiskovna agencija dpa. Orban je prejšnji teden tako odstopil od sporne pravosodne reforme, s katero je v Evropi sprožil zaskrbljenost za neodvisnost madžarskega pravosodja.

EPP, ki bo kljub močnemu upadu podpore na evropskih volitvah tudi v novem mandatu največja politična skupina v Evropskem parlamentu, je marca zamrznila članstvo Fideszu zaradi Orbanovih napadov na EU in njene institucije ter nespoštovanja vladavine prava, medijske svobode in pravic manjšin.

Madžarski premier je še prejšnji teden opozoril, da bi se madžarska vladajoča stranka Fidesz lahko pridružila novi politični skupini v Evropskem parlamentu, če se bo izkazalo, da nadaljnje sodelovanje v EPP ne bo v skladu z nacionalnimi interesi Madžarske. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen