Lavrov drevi začenja delovni obisk v Sloveniji

0

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov bo drevi pričel dvodnevni delovni obisk v Sloveniji, kjer ga bo gostil zunanji minister Miro Cerar. Govorila bosta o dvostranskih odnosih med državama, gospodarskem sodelovanju ter aktualnih razmerah v mednarodni skupnosti. Lavrov se bo srečal tudi s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Marjanom Šarcem.

Kot so navedli na ministrstvu za zunanje zadeve, obisk ruskega zunanjega ministra v Sloveniji predstavlja nadaljevanje bilateralnega dialoga med državama. Drevi se bosta Cerar in Lavrov, ki je bil nazadnje na delovnem obisku v Sloveniji februarja lani, sestala na Gradu Strmol.

Na pogovoru se bosta srečala še v sredo na zunanjem ministrstvu v Ljubljani, ko bosta imela tudi novinarsko konferenco.

Drugi dan obiska ga bo na pogovoru sprejel tudi predsednik republike Pahor, srečal pa se bo še s premierjem Šarcem. Ob robu obiska bo v Šmartnem pri Litiji odkrit spomenik avtorju prvega rusko-slovenskega slovarja Davorinu Hostniku.

Rusija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, obseg blagovne menjave med državama je bil lani vreden 1,16 milijarde evrov. Blagovna menjava med državama je rekordni obseg dosegla leta 2013, ko je znašala 1,47 milijarde evrov. V naslednjih letih je sledil upad zaradi slabitev makroekonomskih parametrov na ruskem trgu in sankcij EU proti Rusiji.

Sankcije so ZDA in EU uvedle po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014, zaradi katere so se odnosi med Moskvo in Zahodom močno zaostrili. Glede vzhoda Ukrajine, kjer je konflikt od aprila 2014 zahteval že več kot 13.000 življenj, se Slovenija in Rusija strinjata, da je temelj za reševanje krize sporazum iz Minska. Sporazum, ki so ga februarja 2015 v beloruskem Minsku dosegli predstavniki ukrajinske vlade ter proruskih upornikov, naj bi privedel do razrešitve konflikta, najprej pa poskrbel za prekinitev spopadov, a vseskozi prihaja do kršitev.

Napetosti med zahodnimi državami in Rusijo so se še dodatno zaostrile marca lani zaradi zastrupitve nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v britanskem Salisburyju. London odgovornost pripisuje Moskvi, ki vpletenost zanika.

Slovenija je bila tedaj ena redkih držav članic EU, ki se ni pridružila pobudi, da zaradi tega napada izžene ruske diplomate. Namesto tega je na posvet poklicala tedanjega slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeligo.

Državi imata sicer tesne odnose na kulturnem področju. V Mestnem muzeju Ljubljana so tako pretekli teden odprli razstavo več kot 80 ruskih ikon iz vodilnih ruskih muzejev. Razstava Ikone; Zakladi ruskih muzejev bo na ogled do 15. septembra.

Vsako leto pa na Vršiču poteka tudi slovesnost pri Ruski kapelici, s katero se spominjajo ruskih vojakov, ki jih je med gradnjo ceste čez ta prelaz med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz. Slovesnosti se vsako leto udeležijo tudi visoki politični predstavniki Rusije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen