Dr. Milan Zver kot velik izziv prihodnjega Evropskega parlamenta vidi boj proti terorizmu

0

Ponovno izvoljen poslanec in nosilec skupne liste SDS+SLS dr. Milan Zver je zgodaj zjutraj v izjavi za STA navedell, da bo na področju boja proti terorizmu EU morala narediti korak naprej. Kot je povedal dr. Milan Zver bo v prihodnjem mandatu svoje delo nadaljeval na področju varnosti in obrambne politike, prav tako se bo posvečal področju izobraževanja, predvsem  v povezavi z mladimi, blizu pa so mu tudi področje kulture in športa. Tudi na teh področjih je že deloval. Evropski poslanec pričakuje, da bo nadaljeval s projektom Erasmus+. »Gre za eno najuspešnejših zgodb v Evropski uniji,« je povedal dr. Zver, ki pa so jo v politični kampanji po njegovi oceni zelo »slabo prodali.« Kot je pojasnil, je tudi od Evropskega parlamenta dobil močan mandat za pogajanja s svetom in komisijo, tako da bo verjetno nadaljeval tudi s tem delom.

Dr. Milan Zver tudi pričakuje, da bo vodil nacionalno delegacijo v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu. Po njegovih besedah gre za odgovorno delo, zlasti na začetku, ko se vzpostavljajo nove strukture, odbori. Pričakuje še, da bodo tudi v prihodnjem mandatu varnostna vprašanja in ilegalne migracije visoko na agendi, med pomembnejšimi področju pa je izpostavil kibernetsko varnost in boj proti terorizmu.

»Na področju varnosti se kaže potreba po skupni politiki. Gre za možnost vzpostavitve skupne vojske ali obveščevalne službe. Ni več dovolj sodelovanje in koordinacija avtonomnih obveščevalnih služb, morali bi narediti korak naprej, če hočemo biti bolj učinkoviti v boju proti terorizmu in nasploh zmanjšati varnostna tveganja v EU,« je pojasnil. Po njegovih besedah prve obrise dobiva tudi socialna unija, čeprav je socialna politika še vedno domena držav članic. »Vendarle pa bo treba čim prej vzpostaviti neke skupne standarde, ki bi pripeljali do tega, da bi se socialne in razvojne razlike med vzhodom in zahodom ter med severom in jugom zmanjšale,«je poudaril evropski poslanec.

Komentiral pa je tudi razmere, v katerih se je EU znašla po izvolitvi britanskih evroposlancev, ki so poleg tega povečini še evroskeptiki. »To je kar problem za Evropsko unijo, ravno v času, ko bi se morala stabilizirati,« je ocenil in dodal, da četudi bi Britanci šli na še en referendum in bi se lahko zgodilo, da bi rezultat glede izstopa iz EU bil drugačen, pa rezultat volitev kaže na to, da je »evroskeptični refleks v Veliki Britaniji še vedno zelo močan.«

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen