Fico: Preiskava umora Kuciaka izključila povezavo z italijansko mafijo

0

Preiskava umora slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove je pokazala, da za umorom ne stoji italijanska mafija v povezavi z uradom slovaške vlade, je danes zatrdil vodja slovaških socialdemokratov (Smer-SD) Robert Fico, ki je s položaja premierja marca odstopil prav zaradi umora.

Fico se je po umoru Kuciaka in njegove zaročenke februarja znašel pod pritiskom, saj je Kuciak v času umora pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, tudi iz samega kabineta premierja. Najprej je odstopilo več vidnih članov Ficovega kabineta in vlade, a ker to politične krize in množičnih protivladnih protestov ni pomirilo, je na koncu odstop ponudil tudi Fico sam.

Fico je danes menil, da so si obtožbe izmislili namenoma v poskusu strmoglavljenja vlade izven demokratičnih pravil, za kar so izkoristili ljudi na ulicah, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Ni pa odgovoril na vprašanje, kako ve, da so preiskovalci iz preiskave izključili italijansko povezavo.

V ponedeljek je generalni tožilec Jaromir Čižnar povedal, da so preiskovalci prepričani, da je bil umor naročen. Prijeli so štiri osumljence. Minuli četrtek so na Slovaškem aretirali tri moške, domnevnega storilca in dva njegova pomagača. V petek pa so aretirali še italijansko prevajalko Aleno Z., ki je osebno naročila umor in zanj plačala 70.000 evrov.

Fico je sicer pohvalil delo tožilstva in dejal, da bodo v stranki počakali na končne ugotovitve preiskovalcev. Prepričani so, da bo prišlo do pravične kazni za storilce, tudi tiste, ki so umor naročili.

Dodal je, da njegova stranka od opozicije, predsednika Andreja Kiske, medijev ali nevladnih organizacij ne pričakuje opravičila. Po koncu preiskave bo po njegovi oceni Slovaška morala znova oceniti, kaj se je zgodilo v času umora, javnost pa odločiti, kdo bo vodil državo po volitvah leta 2020.

Kuciaka in njegovo zaročenko so 21. februarja ustrelili na njunem domu v kraju Velka Mača na zahodu Slovaške. Kuciak je pred tem raziskoval povezave med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Njegovo še nedokončano reportažo o morebitnim povezavah italijanskega mafijskega klana s sodelavci slovaške vlade so objavili šele po njegovi smrti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen