Na Hrvaškem sredi oktobra velika vojaška vaja s 5500 vojaki

0

Na Hrvaškem bodo med 13. in 15. oktobrom izvedli najzahtevnejšo vojaško vajo doslej, je danes napovedal hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević. Vaja Velebit 18 – Združena moč bo potekala na različnih koncih države, udeležilo pa se je bo približno 5500 vojakov, vključno z rezervnimi vojaškimi enotami.

Krstičević je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu poudaril, da gre za osrednje letošnje urjenje hrvaške vojske ter največjo vajo združenih hrvaških oboroženih sil po letu 1995, ko se je na Hrvaškem končala vojna.

Na enajstih vojaških poligonih bodo preverjali usposobljenost združenih sil hrvaške vojske za obrambo države v skladu z vojaškimi standardi zveze Nato. Vaja bo med drugim potekala na vojaških poligonih pri Karlovcu, na rtu Kamenjak blizu Pulja ter pri otokih Dugi otok in Žirje.

Hrvaški obrambni minister je poudaril, da je vaja krona dveletnega urjenja. Med njo bodo preverili novo vojaško opremo in orožje, kot so vojaški helikopterji Kiowa Warriors in havbice Pzh 2000. Preverili bodo tudi nove vojaške komunikacijske naprave, ki so jih izdelali na Hrvaškem, ter tudi pripravljenost na izzive v kibernetskem prostoru.

Krstičević je povedal, da nameravajo podobne vaje izvajati vsaka tri leta. Kot je dodal, bodo vajo spremljali tudi predstavniki partnerskih in zavezniških vojaških sil, med drugimi tudi iz ZDA.

Enote hrvaške vojske se pripravljajo za najzahtevnejšo vojaško vajo v zadnjih 23 letih, je v ponedeljek poročal Večernji list. Časnik poudarja, da se bo vojaške vaje udeležila skoraj polovica vseh hrvaških profesionalnih vojakov ter da bodo uporabili približno 150 oklepnih vozil ter več deset vojaških letal in plovil.

Na Hrvaškem so nazadnje imeli podobno vajo jeseni 2015, a so takrat angažirali nekaj več kot 1000 vojakov, vključno z letalskimi in mornariškimi enotami. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen