ZDA predlagale nov krog trgovinskih pogovorov s Kitajsko

0

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je Pekingu predlagal nov krog trgovinskih pogovorov glede carin, ki so zaostrile odnose med državama. Predstavniki kitajskega ministrstva za trgovino so idejo o novih pogovorih pozdravili. “Kitajska verjame, da zaostrovanje odnosov ni v interesu nobene od držav,” so sporočili iz Pekinga.

Največji svetovni gospodarstvi sta že več mesecev ujeti v trgovinsko vojno, potem ko je Trump poleti uvedel 25-odstotne carine na za skupaj 50 milijard dolarjev vredno kitajsko blago, na kar se je Peking odzval s podobnimi ukrepi. ZDA pa preučujejo odzive na napovedane nove carine, s katerimi bi podražili še za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, uvoženega v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniki kitajskega ministrstva so potrdili, da so prejeli vabilo na pogovore, vendar pa še ni znano, kdaj bi lahko stekli pogovor, saj se o podrobnostih srečanja še dogovarjajo.

Pogovori med ameriškimi in kitajskimi predstavniki avgusta sicer niso prinesli nobenega preboja. Po koncu dvodnevnih pogovorov ni nobenih vidnih znakov preboja. S kitajskega resornega ministrstva so tako sporočili le, da so bili pogovori “konstruktivni in odkriti” in da bosta strani ostali “v stiku glede prihodnjih načrtov”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen