Pentagon opozarja Rusijo, da bo kriva za novo humanitarno krizo v Siriji

0

Tiskovni predstavnik Pentagona Eric Pahon je v sredo opozoril Rusijo, da bo nosila odgovornost za novo humanitarno krizo v Siriji, če bodo sile sirskega predsednika Bašarja al Asada z rusko podporo napadle in osvojile zadnje večje oporišče upornikov, provinco Idlib na severozahodu države.

ZDA so skupaj z zavezniki po Pahonovih besedah zaskrbljene zaradi smrtonosnih posledic ofenzive Asadovih sil proti Idlibu s podporo Irana in Rusije. Rusija že več tednov pomaga z letalskimi napadi na Idlib, okrog katerega se kopičijo vojaške sile režima v Damasku. Turčija je pozvala k premirju, Rusija in Iran pa sta to zavrnila.

Pahon je Rusijo opozoril tudi na prisotnost več kot deset njenih vojaških ladij v Sredozemlju blizu Sirije in zahteval, da delujejo varno in spoštujejo mednarodno pravo.

V pokrajini Idlib živi okoli tri milijone ljudi, več kot polovica se jih je sem preselila po začetku konflikta leta 2011. Združeni narodi so v ponedeljek opozorili, da bi lahko obsežna vojaška operacija na Idlib povzročila razselitev okoli 800.000 ljudi. Zaradi stopnjevanja napadov sirskih in ruskih sil na Idlib in napadov v sosednji provinci Hama je samo ta mesec s svojih domov zbežalo že več kot 30.000 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen