Novih 48 ur pod ključem: vodja Štajerske varde Andrej Šiško iz policijskega v sodno pridržanje

8

Policisti so danes zjutraj pridržano osebo v zadevi Štajerska varda privedli na Okrožno sodišče v Mariboru in jo s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku, ta pa je za privedenega odredil sodno pridržanje, so sporočili z Generalne policijske uprave. Sklepati je, da gre za Andreja Šiška, saj je edini ostal v policijskem pridržanju.

“V povezavi s kriminalistično preiskavo, v okviru katere smo v četrtek na območju Maribora in Murske Sobote izvajali hišne preiskave, vam sporočamo, da smo pridržano osebo danes zjutraj privedli na Okrožno sodišče v Mariboru in jo s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku. Zoper privedenega je bilo odrejeno sodno pridržanje,” so v kratkem sporočilu zapisali na policiji. Sodno pridržanje sicer lahko traja 48 ur, torej bo Šiško pridržan še najmanj do ponedeljka zjutraj. Po zaslišanju se bo preiskovalni sodnik odločil ali bo Šišku pripor podaljšal do sojenja.

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja – gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo danes zjutraj ob 6. uri.

Šiškov odvetnik Viktor Osim je za STA pojasnil, da je preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča za Šiška odredil 48-urno sodno pridržanje. “To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič,” je dejal Osim in dodal, da bo sodnik Šiška zaslišal v nedeljo.

Osim pričakuje, da bo preiskovalni sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa se bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič pa je za STA pojasnil, da je nedeljsko zaslišanje Šiška predvideno za 14. uro, sodno pridržanje pa se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure. “Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo,” je Simonič odgovoril na vprašanje, ali namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor.

Pripis 9.9.2018: Andreja Šiška je danes preiskovalni sodnik po zaslišanju izpustil na prostost, saj zanj ni odredil pripora. Očitno ga je Šiško prepričal s svojim zagovorom.

Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru je vodjo Štajerske varde Andreja Šiška, ki je osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, izpustil iz sodnega pridržanja. Kot so sporočili s sodišča, je presodil, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja.

Da je Šiško znova na prostosti, je za STA nocoj potrdil tudi Šiškov odvetnik Viktor Osim.

Dežurni preiskovalni sodnik je Šiška, ki je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora, zaslišal danes popoldne. Po zaslišanju je dežurni državni tožilec predlagal odreditev pripora iz razloga ponovitvene nevarnosti.

“Po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika tožilstvo ni v zadostni meri, s predloženimi dokazi, utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja. Zato po oceni dežurnega preiskovalnega sodnika ni bilo podlage za odreditev pripora. Pripor zoper privedenega je namreč mogoče odrediti le ob utemeljenem sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki je očitano privedenemu, in če teža, način storitve ali okoliščine, v katerih je bilo kaznivo dejanje storjeno, in njene osebne lastnosti, prejšnje življenje, okolje in razmere, v katerih živi, ali kakšne druge posebne okoliščine, kažejo na nevarnost, da bo oseba ponovila kaznivo dejanje, dokončala poskušeno kaznivo dejanje ali storila kaznivo dejanje, s katerim grozi,” so zvečer sporočili s sodišča.

“O nesoglasju (nestrinjanju) med dežurnim preiskovalnim sodnikom in predlogom pristojnega tožilstva za odreditev pripora pa bo odločil zunajobravnavni senat tega sodišča,” so še zapisali.

Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja domnevne paravojaške enote Štajerska varda na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Prav tako naj bi bilo iz fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja.

Šiška, ki je vodja Štajerske varde, sicer pa predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah, so policisti aretirali po hišnih preiskavah v četrtek na njegovem domu v Mariboru. V soboto je sodnik zanj odredil 48-urno sodno pridržanje, ki bi se izteklo v ponedeljek okoli 6. ure.

Št. komentarjev: 8
 1. Samko pravi

  A tile njegovi debeluhi naj bi branili Štajersko??? Dobra fora 🙂

 2. Gabriel pravi

  Težka bo, da bo v ponedeljek zunaj. Zaradi vzgleda, da ne bi tekanje s kalašniki po gozdovih dobilo še kakšne posnemovalce, ga bodo po mojem priprli vse do sojenja.

 3. linke pravi

  če so se že sli paravojsko potem ,bi se lahko spopadli z policijo do konca pa da se vidi resničnost na eni ali drugi strani . če ne je to bolj igrica ljudi ki nimajo kaj pametnega početi .

 4. Danilo pravi

  Eh, v mariboru dobro poznamo šiškota… skozi neko sranje delal in vse vedno na pol naredil. Naj raje samo še piše knjige, v tem je pa še kar dober 🙂

 5. raft pravi

  Danilo pravi Pred 2 h
  Eh, v mariboru dobro poznamo šiškota… skozi neko sranje delal in vse vedno na pol naredil. Naj raje samo še piše knjige, v tem je pa še kar dober
  ———————-
  Danilo je pa srpsko ime kajne?

 6. raft pravi

  Danilo, pol je pol, nič pa je nič.

 7. Re gornjemu pravi

  Neverjetna modrost. Bravo!

 8. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 19 h
  Neverjetna modrost. Bravo
  ————————–
  Repetaš, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han zatrjuje, da je stolp v Pizzi nagnjen na desno. Pamet ni doma na levi strani, ne v glavi ne v praksi. Zato: pol je pol, nič pa je nič.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen