Vsi v nebo: število letalskih potnikov lani prvič preseglo štiri milijarde

0

Letalski potniški promet še naprej ruši rekorde. Lani je število potnikov prvič preseglo štiri milijarde, so sporočili iz Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA). Največjo rast so v primerjavi z letom 2016 zabeležili v azijsko-pacifiški regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lani so v letalskem prevozu našteli 4,1 milijarde potnikov, kar je 7,3 odstotka več kot leta 2016. IATA rast pripisuje boljšemu globalnemu gospodarskemu okolju in nižjim cenam vozovnic.

Največjo rast so na letni ravni zabeležili v azijsko-pacifiški regiji, od koder je bilo 1,5 milijarde potnikov, kar predstavlja 10,6-odstotno rast.

Evropski letalski prevozniki so našteli 1,1 milijarde potnikov, kar je 8,2 odstotka več kot leto prej. Kot poroča dpa, je bila rast precejšnja kljub temu, da sta se Air Berlin in britanski Monarch Airlines znašla v insolventnem postopku.

V Severni Ameriki je bila rast lani 3,2-odstotna, v Latinski Ameriki 4,1-odstotna, na Bližnjem vzhodu 4,6-odstotna in v Afriki 6,6-odstotna.

IATA poroča tudi o 20.000 letalskih linijah, ki so lani povezale mesta po svetu. Tudi s tem je letalska industrija podrla nov rekord.

Prvi mož mednarodnega združenja Alexandre de Juniac je izpostavil, da letenje še nikoli ni bilo dostopnejše. Medtem ko je leta 2000 povprečen prebivalec letel enkrat na 43 mesecev, zdaj ljudje letalski prevoz uporabijo vsakih 22 mesecev, je še dodal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen