Za Pučnikovo Slovenijo gre!

2

Piše: mag. Dejan Kaloh

Boriti se je potrebno za Slovenijo kot jo je videl dr. Jože Pučnik, ne pa za »kučanovsko-putinovsko« novo Jugoslavijo!

V začetku leta, natančneje 11. januarja, je minilo natanko petnajst let od prezgodnjega slovesa dr. Jožeta Pučnika, ki velja za očeta slovenske države. Še zdaj se mi v proslovenskem zanosu naježi koža, ko slišim Pučnikove zgodovinske besede, ki jih je izrekel po uspešno izvedenem plebiscitu za samostojno Slovenijo konec leta 1990: »Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.« Kakor me po drugi strani spreleti srh ob besedah vrhovnega komunista Milana Kučana, ki si je želel diametralno nasprotno: »O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.«

Z nemarnim ravnanjem s pietetnim spominom na dr. Pučnika s strani kontinuitete pa se v poldrugem desetletju po njegovi smrti ni mogel sprijazniti marsikateri demokrat. Predsednik države Borut Pahor je letos kar malce presenetljivo pripravil uradni sprejem za svojce ob petnajsti obletnici slovesa velikega Slovenca. S tem je Pahor vsaj delno ublažil sramoto, ki se je vlekla vsa ta dolga leta in poskušal popraviti krivico, ko so njegovi strankarski tovariši nasprotovali tako žalni seji državnega zbora, kakor so do zadnjega nasprotovali tudi pogrebu z vojaškimi častmi.

Pučnikova državotvorna in duhovna dediščina je za Slovenijo neprecenljiva. Tega se še kako dobro zaveda tudi tista druga, domoljubna polovica Slovenije. Ta pol Slovenije je poskrbel, da je največje slovensko letališče dobilo ime po Pučniku, njegovo ime pa po novem s ponosom nosi tudi hiša, v kateri se nahaja sedež SDS. Tudi nekateri slovenski kraji že imajo ulice, trge in parke poimenovane po Pučniku, a to se do sedaj žal še ni zgodilo v slovenski prestolnici, ki ji caruje Zoran Janković.

Tako Janković in Kučan sta na liniji s pravim novodobnim carjem – Vladimirjem Putinom, ki sta ga lani tudi oba osebno obiskala. In ravno Putinovo trobilo Russia Today je pred kratkim predstavilo tezo, da vodi pot do miru na Balkanu čez restavracijo rajnke Jugoslavije!? V članku predstavijo tudi Gallupovo lanskoletno raziskavo, kjer je kar 45 odstotkov anketirancev iz Slovenije dejalo, da je propad Jugoslavije bila slaba stvar.

Hvala Bogu, da obstaja še tista druga polovica Slovenije, ki ceni demokracijo, ekonomsko svobodo in pravno državo, ki temelji na Pučnikovi misli!

*kolumna je bila izvorno objavljena v Demokraciji (18.1.2018)

Št. komentarjev: 2
  1. Bogomir pravi

    Kakršno koli oživljanje rajnke jugoslavije, je po vseh merilih zdravega razuma, popolnoma neutemeljeno in nerazumsko. Lažnega bratstva in enotnosti bivših narodov, se ne da več z nobenimi lažnimi in zavajajočimi tezami o uspehu in dobronamernosti postavljati ob bok bratomorne in hegemonistične politike balkanskih interesov. Odločili smo se in opredelili za samostojno pot. Odvisnost in neiskrenost neke politične nomenklature, ki ponovno obuja bolane in preživete dogme, je teptanje pravice o samoodločbi nacije in tudi sprevržen akt brez primera. Kaj bi radi politično že zdavnaj odsluženi in oblast ter krvi želni politiki dokazali svetu. Verjetno ne samo to, da so kot pijavke želni večne oblasti, kjer bodo počenjali kar jih bo volja. Kratkega so spomina in še bolj zavedanja, da je bila rajnka jugoslavija le umotvor ideologov, ki so na račun dela ter eksploatiranja ustvarjalnih sil v bivši državi dosegli le nazadovanje Slovenije v gospodarskem in kulturnem procesu. In ker spadamo, ne samo po geografskem temveč še po miselnem ter interesnem hotenju v nek drug prostor, bomo v tem prostoru tudi ostali in preživeli, ko se znebimo neke za nas čudne in nalezljive nostalgije. Pa bi za konec mojega razmišljanja postavil tem bolanim umotvorom vprašanje, kako vidijo sožitje med narodi, ki jih je ločila krvava bratomorna vojna, in veliko ponovno ljubezen med Hrvati in Srbi, ki je pravzapra nikoli ni bilo?!

  2. bruh pravi

    ajd…..juge ne bo več, kajti razen v smrdečih opranoglavih zločinskih mafijskih krvavordeči možganih rdečih jugopra sev in jugosvi nj, je ni nikjer več drugje….vprašajte slovence, srbe, hrvate..ajd…seveda ne jugićev ali bosanćičev …ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen