Tillerson: Ameriške sile v Siriji za stabilnost in prihodnost brez Asada

0

Ameriške sile, ki bodo ostale v Siriji, se ne bodo zgolj bojevale proti islamskim skrajnežem, temveč bodo tudi kljubovale oblasti predsednika Bašarja al Asada in njegovega zaveznika Irana, je v sredo v govoru o ameriški strategiji za končanje sirske vojne dejal ameriški državni sekretar Rex Tillerson.

Kot je dejal, je misija ameriške vojske uničiti skrajno skupino Islamska država in preprečiti njeno vrnitev. A namen prisotnosti njihovih vojakov je tudi prispevek k oblikovanju zadostne stabilnosti, da bodo Sirci lahko odstranili Asada z oblasti in zavrnili vpliv Irana.

“Popoln umik ameriškega osebja bi v tem trenutku Asadu omogočil nadaljevanje svojega brutalnega ravnanja z lastnim narodom,” je zbranim na univerzi Stanford dejal Tillerson. “Morilec lastnih ljudi ne more zbrati zaupanja, potrebnega za dolgoročno stabilnost,” je povedal in dodal, da “stabilna enotna in neodvisna Sirija” za uspeh v končni fazi potrebuje drugo vodstvo.

ZDA so v Sirijo napotile približno 2000 vojakov, njena letala pa nadzorujejo vzhod države, kjer iščejo morebitne ostanke Islamske države. V sodelovanju s Kurdskimi demokratičnimi silami (SDF), v katerih so pretežno kurdski borci, ZDA pripravljajo tudi 30.000-članske sile, ki naj bi nadzirale vzhod Sirije.

Asadov režim je tovrstne sile označil kot izdajalske, glede njihove vloge je zelo sumničava tudi Turčija, ki jo moti sodelovanje pripadnikov kurdske milice YPG, ki jih ima Ankara za teroriste.

Tillerson je sicer vztrajal, da se Washington ne namerava vključiti v sirsko državljansko vojno niti kot nekdo, ki bi si želel nasilne menjave režima, niti kot del dolgoročne misije izgradnje države. Ameriška vloga naj bi zgolj zagotovila stabilnost, ki bi nato omogočila obnovitev mirovnega procesa pod okriljem ZN in sirsko alternativo Asadovi oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen