Trump prek Twitterja razglasil “trumpije”; največje medijske lažnivce

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo le uresničil napoved in na Twitterju sporočil, da je podelil nagrade najbolj nepoštenim in pokvarjenim medijem. Povezava na republikansko spletno stran s seznamom dobitnikov nagrad, ki so jih kritiki krstili za “trumpije”, pa se je skoraj v trenutku sesula.

Zanimanje medijev je bilo pač veliko in prevelik promet je blokiral stran, še preden so bili znani vsi dobitniki nagrad, za katere ni jasno, če se bodo materializirale ali pa bodo le v obliki častnih nazivov.

Na prvo mesto med novinarji se je uvrstil gospodarski kolumnist New York Timesa in dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo leta 2008 Paul Krugman, ki je po Trumpovi zmagi na volitvah napovedal, da si borze od tega ne bodo nikoli opomogle. Namesto tega borzni indeksi sedaj že več kot leto dni podirajo rekorde.

Na drugo mesto je Trump uvrstil raziskovalnega novinarja televizije ABC Briana Rossa, ki je malce pohitel z objavo novice o “dokazani” povezavi med Trumpom in Rusijo.

Med nenehnimi favoriti za trumpija je bila vedno televizija CNN, v konkurenci s televizijami MSNBC, NBC, ABC in CBS, torej vsemi drugimi, razen televizije Fox News, ki več niti ne skriva, da služi kot platforma za vladno propagando.

Pred kratkim se je v ospredje prebijal tudi novinar Michael Wolff, ki je razbesnel Trumpa s knjigo Ogenj in Bes. Jezil ga bo še dolgo časa, saj je ravnokar podpisal milijonsko pogodbo za prodajo televizijskih pravic. Tako se bo z njeno vsebino lahko seznanil tudi Trump, če je verjeti Wolffovi tezi v knjigi, da Trump ne bere, ampak dobiva informacije le s televizije.

Na tretje mesto se je uvrstila televizija CNN zaradi novice, da je Wikileaks Trumpovi kampanji posredoval nakradene informacije z demokratskih računalnikov. Revija Time je zasedla četrto mesto zaradi poročila, da je Trump iz ovalne pisarne odstranil doprsni kip borca za pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga mlajšega.

Washington Post, ki dan za dnem para predsednikove živce z zgodbami glede preiskave ruske afere, pa je peti zaradi fotografije na pol prazne športne dvorane med Trumpovim zborovanjem na Floridi.

Šesto mesto med lažnimi novicami po Trumpu si je zaslužila objava na televiziji CNN, da je Trump preveč nahranil ribe v času obiska japonskega premierja Shinza Abeja na Floridi.

Med prvo deseterico se je uspelo uvrstiti tudi reviji Newsweek, ki je poročala, da prva dama Poljske Agata Kornhauser Duda ni segla Trumpu v roko in tako naprej.

Na 11. mestu pa je precej nenavadno trditev, da ni nobene povezave med Trumpom in Rusi. Trump je torej namerno ali po nesreči lastno zanikanje povezave z Rusijo uvrstil med lažne novice.

“Trumpije” so najbolj nestrpno pričakovali ameriški komiki, med njimi Stephen Colbert, ki se je sam nominiral v namišljenih kategorijah kot je “najbolj skorumpirano lažnivi”, Jimmy Kimmel pa je nagrade imenoval za Nagrade po izbiri butcev.

Trumpova vojna z mediji ima že posledice. Raziskava inštituta Gallup je pokazala, da je leta 1984 le okrog 42 odstotkov Američanov menilo, da večina medijev meša dejstva in mnenja, danes pa jih tako meni 66 odstotkov. V skladu s pričakovanji so proti medijem najbolj nastrojeni republikanci.

Vsi se niso zgledovali po komikih. Nekdanji direktor vladnega urada za etiko Walter Shaub je posvaril vse uslužbence Bele hiše, ki bodo sodelovali pri Trumpovi farsi, da bodo kršili zakonodajo in izpostavljeni kazenskemu pregonu.

V ZDA ni dovoljeno uporabljati vladnih virov za promocijo določenih podjetij ali za zatiranje drugih in zaradi tega je tudi prišlo do preložitve razglasitve “trumpijev”, ker so iskali način za razglasitev, ki ne bo v nasprotju z zakoni. Na koncu so jih objavili na spletni strani stranke, povezavo pa je posredoval predsednik na Twitterju.

Trumpov odnos do medijev je pod nenehno kritiko demokratov, skrbi pa tudi nekatere republikance, od katerih sta se najbolj izpostavila oba senatorja iz Arizone. John McCain je v prispevku za Washington Post Trumpa opozoril, da njegov odnos in izjave dajejo potuho diktatorjem po svetu in opravičilo za zatiranje svobode medijev.

Odnos je označil za hinavskega, če State Department po eni strani zagovarja medijsko svobodo po svetu in obsoja nasilje proti novinarjem v tujini, doma pa predsednik nenehno napada integriteto novinarjev in medijev. McCain je opozoril na dejstvo, da so lani po svetu zaprli 21 novinarjev z obtožbo, da so “lažni”, kar si lahko Trump pripiše sebi.

McCainov kolega Jeff Flake si je v sredo rezerviral nastop v senatni dvorani, med katerim je Trumpov odnos do medijev označil za stalinističnega. “Če oseba na položaju moči sebi nenaklonjene medije opredeli za lažne, potem je potrebno dvomiti v to osebo in ne v medije,” je dejal Flake.

Dodal je, da je že sovjetski voditelj Nikita Hruščov prepovedal uporabo izraza sovražnik ljudstva, ki ga je sovjetski diktator Stalin izkoriščal za iztrebljanje lastnih nasprotnikov. “Svobodni mediji so sovražniki despotov in ne sovražniki ljudstva,” je dejal Flake in opozoril na eno od Trumpovih cvetk, ko je medije opredelil za sovražnike ameriškega ljudstva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen