Volkswagen v razvoj avtonomnih vozil z Auroro, Blackberry z Baidujem

0

Največji svetovni avtomobilski proizvajalec Volkswagen se je pri razvoju samovozečih vozil povezal z družbo iz Silicijeve doline Aurora. Prva vozila naj bi v prodajne salone poslali leta 2021. Pri razvoju avtonomnih vozil sta se povezala tudi kanadska telekomunikacijska družba Blackberry in kitajski internetni velikan Baidu.

z Volkswagna so pred dnevi sporočili, da družba s sodelovanjem z Auroro pridobiva dostop do rezultatov dela izkušene ekipe za razvoj programske in strojne opreme za avtonomna vozila.

Aurora, ki so jo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ustanovili nekdanji vodilni z oddelkov za razvoj avtonomne vožnje pri Googlu, Tesli in Uberju, razvija tehnologijo, ki so jo z “dobrimi rezultati” že preizkusili v športnih terenskih vozilih znamke Audi.

Volkswagen načrtuje, da bo prva testna avtonomna vozila svoje znamke na ceste poslal še letos. Pri Aurori so po pisanju nemškega časnika Handelsblatt za sodelovanje iskali prav enega od najbolj uveljavljenih proizvajalcev, da bi svojo visokotehnološko vizijo uresničili čim prej.

Pomena hitrega razvoja se zavedajo tudi pri Blackberryju in Baiduju, kjer veliko stavijo na svoje izkušnje s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Baidujevo odprto platformo za avtonomno vožnjo bo tako poganjal Blackberryjev operacijski sistem, druge podrobnosti sodelovanja pa družbi še nista razkrili.

Baidu je sicer septembra napovedal, da bo v prihodnjih treh letih prek svojega sklada Apollo Fund v projekte razvoja avtonomne vožnje vložil 1,3 milijarde evrov. Upajo, da jim bo kot prvim uspelo razviti vozilo, ki bo sposobno samostojne vožnje s pomočjo zmogljive programske opreme in senzorjev.

Septembra so predstavili tudi novo različico platforme, Apollo 1.5, ki avtomobilom omogoča, da “izvajajo avtonomne vozne zmogljivosti na določenih progah, odlično prepoznavajo ovire in potnike ter sprejemajo optimalne odločitve o vožnji celo ponoči”.

Kot so sporočili, je Apollo že privabil približno 70 partnerjev, med katerimi so tudi nemška dobavitelja Bosch in Continental, ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft ter ameriški proizvajalec čipov Nvidia. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen