Slovensko zastavo na odprtju ZOI bo nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan

0

Znan je nosilec oziroma nosilka slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger 9. februarja v Pyeongchangu. Ta čast je pripadla tekmovalki v smučarskih tekih Vesni Fabjan, ki so jo danes pred predstavitvijo olimpijcev izbrali uporabniki Facebook strani Vala 202.

V Olimpijskem komiteju Slovenije so se odločili, da bodo odločitev o zastavonoši prvič delno prepustili javnosti in nosilca oziroma nosilko izbrali z javnim glasovanjem.

Na zboru, ki je potekal pred predstavitvijo olimpijcev drevi v Ljubljani, so uporabniki Facebook strani Vala 202 največ glasov namenili Vesni Fabjan. Ta je po neuradnih podatkih prejela 404 glasove, hokejist Mitji Robarju pa so namenili 398 glasov.

Izid glasovanja je razveselil izkušeno smučarsko tekačico, dobitnico bronaste medalje v sprintu na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, ki pravi, da na odprtju ne bo šlo brez treme. “Vem, da je bil tesen izid pri glasovanju, baje je bil fotofiniš. To je zelo odgovorna funkcija, kot prvi pripelješ olimpijsko ekipo in bo tudi malo stresa,” je povedala v odzivu na glasovanje.

Izbor zastavonoše je v zadnjih dneh dvignilo precej medijskega prahu. OKS je na predlog panožnih zvez najprej nominiralo tri kandidate. A je biatlonec Jakov Fak, ki je še pred prestopom v slovensko reprezentanco na olimpijskih igrah leta 2010 v Vancouvru nosil hrvaško zastavo na odprtju, od kandidature odstopil zaradi žaljivih in negativnih komentarjev, ki so se pojavili v zvezi z njegovo kandidaturo na spletnih forumih.

Mimo dogajanja okoli izbora ni mogla niti Fabjanova, ki pravi, da ji bo “v čast in ponos nositi slovensko zastavo. Glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjih dnevih, jo bom nosila tudi za Jakova Faka, ki ga je podpirala v veliki večini tudi slovenska javnost.” Kot pravi, si bodo slovenski športniki s svojimi nastopi prizadevali pokazati, da šport “združuje in moramo biti pozitivno naravnani in pustiti stvari, ki ne sodijo v šport, ob strani.”

Po osamosvojitvi Slovenije je bil prvi nosilec slovenske zastave na odprtju zimskih olimpijskih iger takrat smučarski skakalec zdaj direktor Smučarske zveze Slovenije Franci Petek, ki bo letos v Južni Koreji v vlogi vodje slovenske olimpijske reprezentance. V Lillehammerju leta 1994 je zastavo nosil alpski smučar Jure Košir, leta 1998 v Naganu je ta čast znova pripadla smučarskemu skakalcu, zastavonoša je bil Primož Peterka, ki bo v Južni Koreji v vlogi pomočnika glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance.

Deskar v alpskih paralelnih disciplinah Dejan Košir je bil zastavonoša leta 2002 na odprtju iger v Salt Lake Cityju, prva ženska nosilka slovenske zastave je bila leta 2006 na odprtju iger v Torinu biatlonka Tadeja Brankovič. V Vancouvru leta 2010 je zastavo prav tako nosila športnica, najuspešnejša alpska smučarka in zimska olimpijka Tina Maze. V Sočiju leta Soči pa je kot prvemu hokejistu ta čast pripadla Tomažu Razingarju.

“Vsekakor pomeni čast, ponos, kot nosilec zastave predstavljaš svojo državo. Že tako je otvoritvena slovesnost sama po sebi velik dogodek za športnika, če si pa med nosilci zastave, ki jih ni veliko, je pa to še posebno doživetje in čast,” je čast, ki jo nošnja zastave pomeni za športnika, opisal Jure Košir.

Dobitnik bronaste medalje v slalomu na igrah v Lillehammerju leta 1994 se je odzval tudi na dogajanje v ozadju izbora zastavonoše: “Žal mi je, da je bil Jakov deležen takšnega sovražnega govora. Upal sem, da smo Slovenci že presegli te zadeve, kot kaže jih nismo. Ob tem mi pride na misel ena primerjava. Polovica članov francoske nogometne reprezentance se ni rodila v Franciji, pa so še vedno vsi Francozi veselo navijali za njih, ko so bili svetovni prvaki.”

“Jakov je res en tak vzor športnika, toliko je naredil za Slovenijo, da je krivično, da se je vse to zlilo na njega. Razumem ga, zakaj se je odpovedal nošenju zastave oziroma kandidaturi in upam samo, da ga ni to preveč zmotilo. Ravno tako je dogajanje povzročilo slab občutek pri ostalih dveh kandidatih, saj nista bila sama kriva, kaj se je zgodilo,” ocenjuje Košir. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen