Delije ne želijo Bošnjaka Alena Omića in so postregle s sovražnim transparentom: “Šiptar, Hrvat, Balija, niso moji bratje!”

0

Alen Omić, Bošnjak, rojen v Tuzli, je podpisal za košarkarsko ekipo Crvene Zvezde, kar je povzročilo ogorčenje med Delijami. Omić je sicer v preteklosti igral tudi pri Union Olimpiji, zadnji sezono pa je igral za špansko Unicajo.

“Šiptar, Hrvat, Balija, niso moji bratje!” So sporočili z velikim transparentom na tekmi Evrolige proti Olympiakosu v Beogradu, nato pa so dvignili še eno sporočilo: “Hvala upravi za naslove in veselje, a dokler igrajo tisti, ki ne bi smeli, ne računajte na nas.”

Na dan tekme so navijači Zvezde objavili odprto pismo, v katerem so odkrili, da jih je predsednik kluba poklical na sestanek in vprašal za mnenje o Omićevem angažmanu.

“Mi smo podali svoje mnenje in prosili, da takšne poteze ne naredijo, ker predsednik in uprava vedo za naša stališča.

Kar se je zgodilo v naslednjih dneh, nihče ne ve, toda on prihaja kot nov igralec Zvezde. Za Delije je to nesprejemljivo in od te tekme dalje bomo bojkotirali navijanje, vse dokler bo on igralec tega kluba.”

Na to so se odzvale legende kluba, zaslužne za največje uspehe.

Vladimir Cvetković je bil generalni sekretar Zvezde v času, ko je nogometni klub vladal Jugoslaviji, Evropi in svetu in nas je spomnil:

»Veliko igralcev iz Hrvaške in BiH je igralo v košarkarskem klubu Crvena Zvezda pred tem, da ne omenjam, koliko jih je bilo v nogometnem klubu. Ne pozabite ene najlepših akcij v zgodovini Zvezde, v prvi tekmi polfinala Pokala prvakov proti Bayernu, ko smo zmagali z 2:1. Belodedić je vzel žogo in podal Hrvatu Prosinečkemu, ta je podal Srbu Biniću, slednji centriral, Makedonec Pančev pa zabil gol.«

Navijači ne smejo uporabljati športa za izbruhe jeza in sovraštva. To ni niti športno niti zvezdaško, še najmanj pa človeško,” je za Informer izjavil Cvetković.

Ljupko Petrović, trener, ki je zvezdo vodil do evropskega naslova, sicer hrvaški Srb, se strinja s Cvetkovićem:

“Včasih je v Zvezdi bilo pomembno le, kdo zna igrati in kdo ne. Pri nas so bili v ekipi Savičević, Šabanadžović, Prosinečki, Belodedić in se nihče ni spraševal, od kod kdo od njih prihaja. Zdaj je vse drugače zaradi vojne. Namesto, da se bližamo pomiritvi, gojimo sovraštvo.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen