Pri NFL zavrnili, da bi na Super Bowlu vrteli reklamo veteranov, ki igralce prepričuje, da naj pri himni stojijo

0

Celostranski oglas AMVETS-a (ameriške veteranske organizacije) bi vseboval sliko vojaka ameriške vojaške častne straže, ki bi držal ameriško zastavo in napis #Prosim, stojte na vrhu strani. Potem, ko so se številni igralci NFL-a odločili, da bodo med predvajanjem himne klečali, je oglas pozival igralce, da naj stojijo. Prav tako je spodbujal k donacijam.

Pri NFL so izjavili, da so oglas zavrnili, ker predstavlja “politično izjavo”.

“Program Super Bowla je namenjen navijačem, da slavijo in častijo igro, igralce, ekipe in Super Bowl,” je dejal tiskovni predstavnik NFL Brian McCarthy v izjavi. “Nikoli ni bilo mesto za oglaševanje, ki bi ga lahko nekateri obravnavali kot politično izjavo.”

V pismu komisarju NFL Roger Goodell z dne 22. januarja, je Amvetsov nacionalni vodja, Marion Polk, dejal, da “svoboda govora deluje v obe smeri.”

“Spoštujemo pravice tistih, ki so se odločili za protest, saj so te pravice ravno tisto, za kar so naši člani borili – in v mnogih primerih zanjo umrli – je zapisal Polk. “Ampak uvesti korporativno cenzuro, ki zanika enake pravice tistim veteranom, ki so jih zagotovili vsem nam, je žalostno in čez vsako mejo dobrega okusa.”

AMVETS je bil ustanovljen leta 1944 za veterane druge svetovne vojne. Lobira v imenu svojih več kot 250.000 članov in zagotavlja storitve veteranom.

Liga je poskušala pomagati skupini ustvariti sprejemljivejši oglas.

“Odločili smo se za sodelovanje z organizacijo in jo prosili, da razmisli o drugih možnostih, kot so “Prosim, stojte v čast našim veteranom “.

Liga in skupina sta predlagali številne možne različice oglasa, vendar se po mnenju McCarthyja ne strinjajo. Program se je sčasoma začel tiskati brez končne različice oglasa.

NFL ne prodaja oglasov. Zanje jih prodaja nekdo drug. NFL le odobrava vsebino.

Protest se je začel lansko sezono, ko je nekdanji podajalec San Francisco 49ers, Colin Kaepernick, pokleknil med državno himno v znak protesta zoper domnevno neprimerno obravnavo temnopoltih Američanov s strani policije. Čeprav Kaepernick v tej sezoni ne igra, so mu nekateri drugi igralci sledili in letos začeli klečati med predvajanjem himne.

Polemika se je razvnela v septembru, ko je predsednik Donald Trump dejal, da mora NFL odpustiti vsakega igralca, ki poklekne med predvajanjem himne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen