Trump pripravljen na pogovor s posebnim preiskovalcev Muellerjem glede ruske afere

0

Predsednik ZDA Donald Trump je v sredo izjavil, da je pripravljen na pogovor pod prisego s posebnim preiskovalcem Robertom Muellerjem, ki preiskuje morebitno rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Gre za prvo Trumpovo izjavo, v katerih je neposredno dejal, da bo sodeloval z Muellerjem.

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal novinarjem, bi to rad “storil čim prej”. Dodal je, da predvideva, da bi lahko z Muellerjem govoril v dveh do treh tednih, odvisno od soglasja Trumpovih pravnih svetovalcev.

Nazadnje je Mueller minuli teden zaslišal ameriškega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa. Prav tako je že zaslišal nekdanjega direktorja ameriške zvezne preiskovalne policije (FBI) Jamesa Comeya, ki ga je Trump odstavil.

Mueller preiskuje navedbe ameriških obveščevalcev, da se je Rusija s hekerskimi napadi vmešala v ameriške predsedniške volitve leta 2016 in tako pomagala Trumpu, da je premagal svojo tekmico Hillary Clinton. Odstavljeni direktor FBI Comey je ob tem preiskoval, ali je tudi prišlo do nezakonitih dogovorov med Trumpovim volilnim štabom in Moskvo.

Več Trumpovih svetovalcev iz volilnega štaba, med njimi Sessions, je tudi po izvolitvi Trumpa za predsednika ZDA ohranilo stike s predstavniki Rusije. Sessions se je med drugim srečal s takratnim ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom. Ameriški predsednik je Muellerjevo preiskavo že večkrat označil kot lov na čarovnice. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen