Kimove mokre sanje: Severna Koreja bi se lahko ponovno združila z Južno Korejo, a brez tuje pomoči

1

Severnokorejski režim je “vse Korejce doma in po svetu” pozval k “preboju” za ponovno združitev z Južno Korejo, a bi se morali pri tem odreči pomoči tujine, so danes poročali severnokorejski državni mediji, ki jih povzema britanska tiskovna agencija Reuters.

V sporočilu tudi vzpodbujajo vse Korejce “k stikom, sodelovanju in potovanjem med Severno in Južno Korejo”. Pjongjang je tudi napovedal, da bo razbil vsakršen odpor ponovni združitvi.

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA so vojaške napetosti na Korejskem polotoku “temeljna ovira” za izboljšanje odnosov med Korejama in ponovno združitev. Zato oblasti pozivajo Korejce, naj si energično prizadevajo za omilitev napetosti ter mirno ozračje na Korejskem polotoku.

Sporočilo so objavili po skupni seji severnokorejske vlade in predstavnikov strank.

Do nenadnega zbližanja med državama je prišlo po novem letu, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong-un v govoru opozoril, da ima jedrski gumb na svoji mizi, hkrati pa je dejal, da bi se severnokorejski športniki lahko udeležili olimpijskih iger v Pyeongchangu. Seul je v odgovor ponudil pogovore na visoki ravni, sosednji državi pa sta v začetku januarja po skoraj dveh letih znova vzpostavili telefonsko povezavo.

Znak otoplitve odnosov med državama je tudi odločitev, da bodo severnokorejski športniki nastopili na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. maja pravi

    A se tovarišom kolca po bolj gospodskih avtomobilih, televizorjih…?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen