Navalni na ESČP obtožil Rusijo kršenja konvencije o človekovih pravicah

0

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni je danes na javni obravnavi na Evropskem sodišču za človekove pravice Rusijo obtožil, da je kršila njegove pravice, ker so ga oblasti pred marčevskimi predsedniškimi volitvami večkrat pridržale. Sodišče bo moralo sedaj odločiti o njegovi pritožbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V preteklih letih sem bil aretiran najmanj sedemkrat. Lani sem moral dva meseca preživeti za zapahi, ker sem uresničil svojo pravico do zborovanja,” je dejal Navalni med triurno obravnavo pred 17 sodniki velikega senata sodišča.

“Verjetnost, da se je to zgodilo brez politične koordinacije, je tako majhna kot možnost, da srečaš dinozavra v tej sodni dvorani,” je dodal.

41-letni Navalni, ki so mu prepovedali kandidaturo na volitvah, obtožuje Rusijo, da je kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah, podpisnica katere je. Po njegovem je ruska vlada “odločena, da izloči kakršnokoli obliko opozicije”.

Predstavniki ruske vlade so danes pred sodniki dejali, da Navalni in njegovi podporniki niso obvestili oblasti o protestih in da se Navalni skuša prikazati kot žrtev. Zavrnili so kakršnekoli politične motive.

Navalni je sodnike pozval k obsodbi Rusije. Odločitve sodnikov, ki bo dokončna, sicer ni pričakovati še nekaj mesecev, torej bo po predsedniških volitvah v Rusiji.

Rusko vrhovno sodišče je ta teden zavrnilo pritožbo Navalnega na decembrsko sodbo, s katero je to isto sodišče pritrdilo odločitvi ruske volilne komisije, ki je Navalnemu prepovedala kandidaturo na predsedniških volitvah marca letos.

Navalnemu je volilna komisija decembra lani prepovedala kandidaturo na volitvah, ker je bil leta 2013 zaradi poneverb pogojno obsojen na pet let zapora. Na prepoved se je pritožil, vendar pa je vrhovno sodišče njegovo pritožbo 30. decembra zavrnilo.

Navalni je že po odločitvi volilne komisije pozval k bojkotu marčevskih volitev in načrtuje tudi nove proteste. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen