Na OI v Pyeongchang 71 slovenskih športnikov, nosilec zastave še ni znan

0

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (IO OKS) je potrdil 71 športnikov, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, dve športnici na to še čakata. Na seznamu, ki je najobsežnejši doslej, posebnih presenečenj ni, še največje je uvrstitev sankača Tilna Siršeta, Zasavec je izpolnil mednarodno normo, norme OKS pa ne.

Skupaj s trenerji, serviserji in medicinskim osebjem bo slovensko delegacijo sestavljalo 162 ljudi.

Vseh predlogov pa odbor vendarle ni sprejel. Zavrnil je nastop alpske smučarke Klare Livk in deskarja Jureta Hafnerja, ki imata še možnost, da dobita mednarodno normo, a jima tudi to ne bo pomagalo. Drugače je z deskarko prostega sloga Urško Pribošič, ki ima normo OKS, mednarodne norme pa še ne. Če jo bo do 27. januarja osvojila, bo tudi ona nastopila na olimpijskih igrah. Ob sedmih tekačih bi na igre lahko potovala še ena tekmovalka v tej panogi, Manca Slabanja ali Lea Einfalt, a Slovenija mora najprej dobiti mednarodno kvoto, Einfaltova pa tudi domačo.

“Mednarodno normo sta osvojila dva sankača, zaradi pristopa k delu in glede na pogoje, v katerem delata, smo enemu omogočili nastop. Kar pa se tiče Livkove in Hafnerja, pa bomo mednarodno normo vrnili, tudi če jo omenjena športnika še dobita. Čakamo pa na mednarodne norme za Pribošičevo in šesto tekačico,” je dejal podpredsednik OKS Iztok Čop, ki je potrdil, da morata trenerja skakalnih reprezentanc ekipo izbrati do 27. januarja. Goran Janus jih mora med sedmimi kandidati izbrati pet, Stanislav Baloh pa izmed petih kandidatinj štiri.

Predloge, ki jih je podal Strokovni svet za tekmovalni šport OKS, je izvršni odbor potrdil soglasno, na predloge ni bilo nobene razprave. “Da ni bilo nobenih pripomb, me je kar malce presenetilo. Vemo, da imajo člani odbora skoraj dostikrat drug pogled, tokrat po pregledu gradiva to ni bilo tako. Mislim, da so se pravilno odločili,” je dejal predsednik Sveta za tekmovalni šport pri OKS Blaž Perko, in dodal, da tudi samo zasedanje sveta, na katerem so oblikovali seznam ni bilo posebej burno: “Razprava je bila nekoliko daljša kot današnja, a treba je vedeti, da so bile takrat še nekatere odprte svari, ki sta jih rešili tekmi na Rogli in v Planici. Z zvezami je bilo korektno sodelovanje, pritiskov ni bilo.”

OKS je izbral tudi tri kandidate, ki se bodo potegovali za nosilca slovenske zastave na igrah. Kandidati so biatlonec Jakov Fak, smučarska tekačica Vesna Fabjan in hokejist Mitja Robar. Nosilca zastave bodo izbrali uporabniki facebook strani Vala 202 tik pred predstavitvijo olimpijcev, ki bo v ponedeljek, 29. januarja.

“Kandidate so v bistvu predlagale panožne zveze. Vsekakor je bil pogoj, da ima športnik uspehe in da je v času odprtja sploh na prizorišču,” je način, kako so prišli do kandidatov, pojasnil Perko. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen