KNOVS danes tudi o mariborskem “divjem zahodu”: umori, pretepi in streljanja se ne smejo več širiti!

1

Komisija DZ se je zaradi nedavnih težjih kaznivih dejanj v Mariboru seznanila z informacijami o učinkoviti uporabi posebnih metod in sredstev pri pregonu organiziranega kriminala. Člani komisije so ocenili, da pristojne službe delajo sorazmerno dobro, a od njih pričakujejo, da bodo preprečile ponavljanje oziroma širjenje takšnih kaznivih dejanj.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) se je po besedah njenega predsednika Branka Grimsa (SDS) seznanila z informacijami o učinkoviti uporabi posebnih metod in sredstev pri pregonu organiziranega kriminala. Povod za takšno sejo je dogajanje v Mariboru, kjer je v zadnjem času prišlo do več umorov, pretepov, streljanja in “drugih zgodb, ki jih v Sloveniji nismo ravno navajeni”.

Pristojne službe in policija so po Grimsovih besedah ocenile, da delajo ustrezno, obenem pa so opozorili, da nekatere informacije, ki so jih dali udeleženci teh dogodkov, ne držijo ter da preiskave še potekajo. V torek naj bi tako pridržali še dve osebi v zvezi z množičnim pretepom v Mariboru, ki se je končal tragično.

Ko gre za pregon organiziranega kriminala, po oceni članov komisije pristojne službe delajo sorazmerno dobro, čeprav so nekatere omejitve, ki zmanjšujejo njihovo učinkovitost. Pri tem je Grims omenil uporabo modernih tehnologij, ki za pregon organiziranega kriminala predstavlja sorazmerno veliko težavo.

Pojasnil je še, da je policija v Mariboru definirala osem območij, kjer je potreben poseben nadzor. Tega tudi izvajajo, a po Grimsovih beseda policija ocenjuje, da koncentracija težkih kriminalnih dejanj ni nič posebnega in je bila že v preteklosti v nekaterih drugih mestih.

Člani KNOVS pa pričakujejo, da bodo preiskave ustrezno končane in “da bo z ustrezno preventivo, tudi s sodelovanjem tajnih služb in uporabo posebnih metod in sredstev, te zgodbe tam konec”. Predvsem pa pričakujejo, da ne bo prišlo do širitve tega dogajanja na druge kraje, je dodal Grims.

Parlamentarna komisija se je po njegovih besedah dotaknila tudi odtekanja informacij, saj je bilo v medijih objavljeno “slikovno in drugo gradivo o gibanju posameznikov”. Gre sicer za informacije o posameznikih, ki naj bi bili povezani z zgodbo o domnevno spornem kreditu, ki ga je najela stranka SDS.

Informacije, ki so bile objavljene, so po Grimsovih besedah zaščitene in jih ni dopustno dajati v javnost. Zato bo v tem primeru opravljen poseben notranji nadzor, je še pojasnil. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. re gornjim pravi

    Nič bat, Grims bo to uredil

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen