Ameriški narodni dan verske svobode prihaja v času, ko so temeljne svoboščine ogrožene

0

Torek označuje narodni dan verske svobode – dan, za katerega mnogi Američani morda nikoli niso slišali, ampak tisti, ki časti, kar je morda naša najpomembnejša in temeljna svoboda.

16.januarja 1786 je generalna skupščina Virginije sprejela Statut za versko svobodo. Na podlagi tega statuta, ki ga je napisal Thomas Jefferson, je bila svoboda veroizpovedi kasneje s prvim amandmajem ustavi zagotovoljena vsem Američanom.

To je še posebej primerno leto za spomin na narodni dan verske svobode, saj je vse bolj jasno, da bi lahko prihodnjih 12 mesecev postalo prelomnica glede verske svobode v ZDA.

V že tekočem postopku bo ugotovljeno, ali bo prvi amandma nadaljeval svojo široko zaščito verske svobode, ki jo globoko cenijo milijoni Američanov – ali pa bomo doživeli, da bo ta bistvena svoboščina postala zelo omejena.

Zdi se, da nekateri Američani gledajo na molitev in versko izražanje kot na kugo – nevarnost, pred katero mora biti javnost zaščitena. Imamo bogoslužne hiše, kjer se ljudje lahko s podobno mislečimi osebami srečujejo, da bi skupaj častili, kot verjamejo, toda antireligiozni aktivisti vidijo te kraje kot karantene. Vse sledi religije je treba odstraniti iz šol, vladnih stavb, delovnih okolij in drugih javnih prostorov, da se kuga ne more širiti.

Leta 2017 so sodniki podprli ukrep šolskih uradnikov v Washingtonu, ko so odpustili srednješolskega nogometnega trenerja Joeja Kennedyja, ker je po tekmah na kolenih opravljal tihe molitve.

Na drugi strani države je sodišče odobrilo ukrep mocne floridske srednješolske atletske zveze  (FHSAA), ki je prepovedala dvema krščanskima šolama, da uporabljata sistem zvočnikov na stadionu za molitev pred prvenstveno tekmo.

O obeh primerih bodo letos odločali na zveznih pritožbenih sodiščih. 9. ameriško okrožno pritožbeno sodišče bo odločalo o usodi trenerja Kennedyja. 11. ameriško okrožno pritožbeno sodišče bo preučilo, ali bodo religiozne šole, kot so tiste na Floridi, prisiljene, kot je predlagal en komentator, oblikovati svojo ligo – domnevno ločeno, vendar enako kot FHSAA.

Medtem se zakonodajni pozivi že tretjič srečujejo z možnostjo poti vse do Vrhovnega sodišča ZDA. Leta 2017 sta se dve okrožni komisiji srečali z nasprotujočimi si rezultati glede tegai, ali Ustava dopušča molitve izbranih uradnikov pred javnimi srečanji.

Letos bo na tisoče članov šolskih svetov, okrajnih komisarjev in članov mestnih svetov zazrtih v Vrhovno sodišče ZDA, ko bo to preučevalo, ali se bo dolgoročna ameriška tradicija otvoritvenih javnih srečanj z molitvijo nadaljevala.

To leto se bo v vojski tudi odločalo, ali je mogoče povrniti versko svobodo za člane naše vojske.

Ali bodo zračne sile ZDA še naprej podpirale tiste, ki so fizično napadli in odstranili 33-letnega veterana zračnih sil, Oscarja Rodrigueza iz zasebnega poslovilne proslave v vojaški bazi – preprosto zato, ker je v svojem govoru nameraval uporabiti besedo “Bog”?

Ali bo Vrhovno sodišče ZDA imelo priložnost, preučiti, ali bo bladensburški spominski praznik veteranov prve svetovne vojne videl svojo 100. obletnico, ki obeležuje žrtev tistih, ki so padli v Veliki vojni? Ali se bo sodišče strinjalo s tistimi, ki predlagajo preoblikovanje spomenika z obliko križa v obelisk?

In seveda bo letošnje leto dalo odgovor na eno ključnih vprašanj, zastavljenih v letu 2017: ali morajo lastniki družinskih podjetij opustiti svoja verska prepričanja ali tvegati izgubo vsega.

Medtem ko vrhovno sodišče ZDA presoja, ali se Jacku Phillipsu in njegovemu podjetju Masterpiece Cakeshop dogaja krivica, se Aaron in Melissa Klein sprašujeta, kakšna je njuna prihodnost. Ne samo, da je oregonski birokrat kaznoval njuno majhno, družinsko pekarno s 135.000 dolarji zaradi vljudne zavrnitve – na podlagi verskih razlogov – ustvariti torto za istospolno poroko. Vlada ju je prisilila k zaprtju svoje pekarne.

Odkar ju je Oregon proglasil za kamen spotike, je skupnost sledila s sovražno pošto, spletnim nadlegovanjem, žalitvami in fizičnimi grožnjami.

To leto bo za Kleina ključno. Doslej je prvi amandma od sosedov zahteval, da molče tolerirajo verska prepričanja, s katerimi se ne strinjajo. Toda zdaj Američani stojijo na prekretnici, ko lahko izgubijo to svojo pomembno državljansko svoboščino, ki ščiti raznolikost, pri čemer bodo nagrajeni tisti, ki se norčujejo, preklinjajo in grozijo.

Vse od začetkov ameriške države je bila verska svoboda eden temeljnih principov. Ustanovni očetje in mnogi drugi ustanovni domoljubi so razumeli, da je verska svoboda nujni element v osnovanju naše republike – tako zelo, da so to vključili v ustavo.

Mnogi zgodnji domoljubi so plačali visoko ceno za to, da so nam omenjeno svobodo zagotovili. Kot so verjeli, lahko resnično svobodna družba obstaja le, če imajo posamezniki zagotovljeno versko svobodo in svobodo govora.

“Kot ustanovitelji smo zdaj mi poklicani, da bijemo boj za zaščito verske svobode. Moč opozicije to leto nam jasno sporoča, da dediščina ameriške prve svobode visi na nitki. Sodne bitke bodo to leto začrtale pot verski svobodi – za nas, za naše otroke in mnoge generacije za njimi,” sta še dejala Aaron in Melissa Klein.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen