Erdogan: Turčija de facto začela kopensko operacijo v severni Siriji

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v televizijskem prenosu dejal, da je turška vojska de facto že začela kopensko vojaško operacijo proti sirskemu mestu Afrin, ki je pod nadzorom Kurdov. Več ni pojasnil, je pa dodal, da bo tej operaciji sledila druga na mesto Manbij na vzhodu Sirije, ki je prav tako pod nadzorom Kurdov.

“Operacija Afrin se je de facto začela na kopnem,” navaja Erdogana francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik je še dodal, da bodo “korak za korakom očistili to teroristično umazanijo”.

Turčija je danes osmi dan nadaljevala obstreljevanje mesta Afrin na severozahodu Sirije. Ob tem so sporočili, da se je odzvala na “sovražni ogenj” kurdske milice YPG, ki v Turčiji velja za teroristično skupino.

Medtem je ofenzivo Oljčna vejica potrdila tudi turška vojska. Kopensko in zračno ofenzivo bodo izvajali “s spoštovanjem sirske teritorialne celosti”, so zagotovili.

Turški premier Binali Yildirim pa je dodal, da so turška vojna letala danes izvedla letalske napade na pozicije YPG. Ofenzivo pa so pridružili tudi sirski uporniki Svobodne sirske vojske (FSA), ki podpirajo Turčijo.

V letalskem napadu je po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice sodelovalo deset turških letal. Tiskovni predstavnik kurdskih sil v Afrinu Sulejman Džafar pa je dejal, da so jih napadli z raketami, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem so s turškega zunanjega ministrstva sporočili, da je ameriški zunanji minister Rex Tillerson zaprosil za pogovor s svojim turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem, piše AFP.

Rusija pa je že izrazila zaskrbljenost nad turško ofenzivo in pozvala k zadržanosti.

Milica YPG je že dolgo trn v peti odnosov med Turčijo in ZDA, ki jo dojemajo kot ključnega zaveznika v boju proti IS. Borci YPG so sicer igrali ključno vlogo v Sirskih demokratičnih silah, ki so oktobra lani džihadiste Islamske države pregnale iz Rake, njene prestolnice v Siriji. Turčija pa obtožuje YPG, da je veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Washington je sicer napovedal oblikovanje 30.000-članskih varnostnih sil na severu Sirije, v katerih bi sodelovali tudi borci kurdske milice YPG. Prvi rekruti varnostnih sil so zaključili izobraževanje v petek, druga 500-članska skupina sirskih borcev pa danes.

Turčija je že večkrat posvarila, da je tik na tem, da sproži operacijo proti mestom v Siriji, ki jih nadzira YPG, vključno s ključnim središčem Afrin. “Operacijo bomo realizirali,” je v petek dejal turški obrambni minister Nurettin Canikli.

Medtem ko svojo prisotnost na turško-sirsko meji krepi turška vojska, so jo okrepili tudi Kurdi. Na območju Afrina je tako bilo v petek že okoli 10.000 borcev, je sporočil tiskovni predstavnik YPG Rojhat Efrin. Dodal je še, da so v petek Turki obstreljevali predvsem civilne predele na podeželju območja Afrin.

Posredovanje v Afrinu naj bi bilo nemogoče brez odobritve Rusije, ki je na območju vojaško prisotna. Prvi mož turške vojske Hulusi Akar in vodja obveščevalcev Hakan Fidan sta sicer ta teden obiskala Moskvo, kjer sta z ruskimi kolegi razpravljala o varnostnih vprašanjih in Siriji.

Sirija je že posvarila Turčijo pred morebitnim napadom. “Svarimo turško vodstvo, da bomo morebiten začetek sovražnosti v Afrinu obravnavali kot agresijo turške vojske na suverenost ozemlja Sirije,” je v Damasku ta teden povedal namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal al Mokdad. Pripravljeni naj bi bili “uničiti katerikoli turški cilj na nebu nad Sirijo”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen