Belgijski “diakon smrti” priznal 20 umorov, med njimi tudi umor lastne mame

0

Nekdanji belgijski zdravstveni tehnik in rimskokatoliški diakon Ivo Poppe, ki so mu mediji nadeli vzdevek diakon smrti, je na sodnem procesu, ki se je v ponedeljek začelo v belgijskem Bruggeu, priznal, da je umoril med 10 in 20 trpečih ljudi. Med njegovimi žrtvami naj bi bili tudi njegova mama, očim in dva strica.

V kolikor bo spoznan za krivega, bo kaznovan z dosmrtno ječo, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

61-letnega Poppea so aretirali leta 2014, ko je psihiatru priznal, da je evtanaziral več deset ljudi. To naj bi naredil, da bi končal njihovo trpljenje. Večina žrtev je bila starostnikov, ki so bili hospitalizirani na kliniki v mestu Menin v bližini meje s Francijo. Poppe je na kliniki delal med letoma 1980 in 1990, do leta 2011 pa je kliniko obiskoval v vlogi duhovnika.

Ubijal je tako, da je v žile pacientov vbrizgal zrak, kar lahko povzroči zračno embolijo, ali s pomočjo pomirjevala valium.

Poppe je na sojenju pojasnil, da je pri psihiatru namerno pretiraval o številu žrtev, saj je želel pomoč pri nočnih morah. Zatrdil je, da je ubil med 10 in 20 ljudi, vendar “nikakor ne več kot 20”. Priznal je, da so bili med njegovimi žrtvami tudi njegova mama, očim in dva strica.

Belgija je leta 2002 legalizirala evtanazijo odraslih oseb, leta 2014 pa tudi otrok, ki so sposobni in prisebni sprejemati racionalne odločitve. ila Večina Poppeovih žrtev je bila umorjenih že pred legalizacijo evtanazijo, ki jo lahko izvajajo pod strogimi pogoji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen