Velika Britanija in Evropska komisija dosegli dogovor glede brexita

0

Velika Britanija in Evropska komisija sta dosegli dogovor glede brexita, je danes v Bruslju sporočil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po srečanju z britansko premierko Thereso May. Komisija je tako danes priporočila voditeljem članic EU, naj ocenijo, da je dosežen zadosten napredek glede treh prednostnih ločitvenih vprašanj.

Odločitev bodo voditelji sprejeli prihodnji petek. Če bodo potrdili oceno komisije, da je dosežen zadosten napredek glede pravic državljanov, finančne poravnave in vprašanja meje na irskem otoku, se lahko začne druga faza pogajanj, pogovori o prihodnjih odnosih.

“Pogajanja so težka, a dosegli smo prvi preboj,” je poudaril Juncker, ki je zadovoljen s poštenim dogovorom, doseženim z Združenim kraljestvom.

Če bo 27 članic potrdilo oceno komisije, je glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier pripravljen takoj začeti delo glede druge faze pogajanj, je poudaril Juncker in obljubil, da bo Evropski parlament, ki mora ratificirati končni ločitveni dogovor, tesno vpet v proces. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen