Jug Kalifornije pri Los Angelesu še naprej v ognju, domove zapustilo že 200.000 ljudi

1

Požari v naravi okrog Los Angelesa, ki jih razpihujejo močni vetrovi, so se v četrtek neusmiljeno nadaljevali in kalifornijski gasilci napovedujejo, da ne bo bistvenega izboljšanja položaja vse do nedelje. Domove je doslej zapustilo 200.000 ljudi, štirim velikim požarom pa se pridružujejo drugi manjši.

Požari so izbruhnili v ponedeljek in potem nekateri tudi v torek. Uničenih je več sto hiš, smrtnih žrtev še ni, ranjeni so trije gasilci, plameni prekinjajo promet na avtocesti med okrožjema Ventura in Santa Barbara, pa tudi železnico. Ljudje pred ognjem bežijo praktično tik pred zdajci, saj veter požare širi zelo hitro.

Vetrovi Santa Ane vsako jesen pihajo iz kalifornijske puščave in proti zahodu potiskajo vroč ter suh zrak. Zaradi tega jeseni po južni Kaliforniji vedno gori. Vetrovi lahko dosežejo hitrost do 120 kilometrov na uro, okrepljeni pa bodo najmanj do konca tedna.

Nov požar je v četrtek zjutraj izbruhnil severno od mesta San Diego in se je v nekaj urah razširil na več kot deset kvadratnih kilometrov. Na pohodu je požgal prikoličarsko upokojensko skupnost, pri čemer sta bili ranjeni dve osebi, ostale pa so pravočasno evakuirali.

Največji ogenj v okrožju Ventura se je razširil na 466 kvadratnih kilometrov in je doslej uničil skoraj 450 hiš. Ogenj je ponekod prodrl do obale Tihega oceana in gasilci so ga doslej omejili le 5-odstotno. V četrtek se je začel pomikati proti mestu Santa Barbara.

Zaradi tega požara so evakuirali slikovito gorsko mestece Ojai, ki mu domačini pravijo Šangri-la, ker je služil kot scena za film Franka Capre iz leta 1937 z naslovom Izgubljena obzorja. Mesto naseljujejo hipiji, umetniki in razni duhovni prosvetljenci. Skupaj ima 7000 prebivalcev.

Ogenj Skirball, ki je požgal vinograd medijskega mogotca Ruperta Murdocha v predmestju Los Angelsa Bel Air, je uničil skupaj 192 hektarjev površin in nekaj milijonarskih graščin.

Zaradi ognja je doma 640.000 šolarjev Los Angelesa, saj so zaprli najmanj 265 šol, od osnovnih do univerz.

Gasilci rešujejo tudi domače živali in zavetišče mesta Los Angeles ima 184 novih gostov, od psov, mačk, zajcev do lam, oslov in konjev. V torek je na žalost do smrti zgorelo 29 konjev na ranču blizu mesta. (sta)

Število komentarjev: 1
 1. hapy yack pravi

  hoj
  Proti ljudem se uporablja energetsko orožje (laserje)
  https://www.youtube.com/watch?v=RBLBAM-Vi3c
  laserznebapres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen