V ZDA premiera osmega nadaljevanja sage Vojne zvezd – Poslednji Jedi

0

V ZDA bodo danes predvajali svetovno premiero osmega nadaljevanja sage Vojne zvezd, ki gledalce po vsem svetu osvaja že od leta 1977. Drugi del iz nove trilogije Poslednji Jedi bo v kinematografe – tudi slovenske – prišel teden kasneje. Oboževalci na novo epizodo že nestrpno čakajo, so pa tudi zaskrbljeni, ker so pred uporniki menda temni časi.

Pri Lucasfilmu, katerega lastnik je Disney in ki ustvarja franšizo Vojne zvezd, v novi epizodi Vojna zvezd: Poslednji Jedi nadaljujejo sago o Luku Skywalkerju. V epski pustolovščini, ki razkrije stoletja trajajoče skrivnosti Sile in prinaša šokantna odkritja v povezavi s preteklostjo, se tej galaktični legendi pridružijo junaki iz sedmega dela Sila se prebuja.

Video napovednik za film namiguje na temne čase za upornike in morda tudi na konec za princeso Leio, ki jo igra decembra lani preminula Carrie Fisher. “Ko sem te našel, sem začutil čisto, neobrzdano moč, onstran nje pa nekaj resnično edinstvenega,” je slišati zlovešči glas, videti pa Kyla Rena, sina Hana Sola in Leie, ter Rey, ki jo Skywalker uči trike Jedijev.

Mark Hamill je Luke Skywalker, Carrie Fisher princesa Leia, Adam Driver zloglasni Kylo Ren, Daisy Ridley pa upodablja Rey. V filmu nastopajo še John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern in Benicio Del Toro. Režijo je prevzel Rian Johnson, med producenti pa je tudi režiser prejšnje epizode Sila se prebuja J.J. Abrams.

Lani, dobro leto po filmu Sila se prebuja, so se oboževalci Vojne zvezd razveselili nove poslastice, povsem nove zgodbe iz franšize – film Rogue One: Zgodba Vojne zvezd. Gre za vzporedno zgodbo, t. i. spin-off od originalnih filmov, postavljena v čas tik pred prvim filmom Vojne zvezd oz. IV. epizodo – Novo upanje.

Sagi o jedijih in sithih, svetli in temni sili, Skywalkerju, Darth Vaderju, princesi Lei, Hanu Solu, Obiju Wan Kenobiju, Mojstru Jodi in mnogih drugih ikonah je ameriški režiser in producent George Lucas posvetil skoraj 30 let. Filmi se dogajajo v oddaljeni galaksiji in so v desetletjih postali pravi fenomen popularne kulture. Prvi epizodi Novo upanje so do nove trilogije sledile še Imperij vrača udarec, Vrnitev jedija, Grozeča prikazen, Napad klonov in Maščevanje sitha.

Deveta epizoda Vojna zvezd, ki ima še delovni naslov “Epizoda IX”, naj bi v kinematografe prišla leta 2019, to zadnjo trilogijo pa bo zaključil režiser, ki jo je tudi začel – J.J. Abrams. Po poročanju tujih medijev bo nasledil režiserja Colina Trevorrowa, ki je od projekta odstopil, ker naj s producenti ne bi delili enake ustvarjalne vizije.

Obeta se sicer nova trilogija iz franšize, ki so jo pri Disneyju napovedali ob objavi zadnjih četrtletnih rezultatov in ki naj bi jo razvil in režiral Johnson. Pri Lucasfilmu so navedli, da bo trilogija neodvisna od sage o Lukeu Skywalkerju in bo predstavila popolnoma nove like. Datumi izida filmov še niso znani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen