Sneg pobelil Slovenijo, že “klasične” težave v cestnem in železniškem prometu

0

Sneg je pobelil Slovenijo in že povzroča težave v prometu. V notranjosti države je zapadlo okrog 10 centimetrov snega, v južnem delu pa 20 centimetrov, lokalno tudi več. Zaprta je hitra cesta Nova Gorica-Razdrto med Vipavo in cestninsko postajo Nanos proti Razdrtem, do daljših zamud vlakov pa prihaja na progah v Zasavju ter med Celjem in Laškim.

Ponekod po Sloveniji še vedno sneži, zato na prometno-informacijskem centru voznikom svetujejo, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme. Promet ponekod upočasnjujejo tudi plužne in posipne skupine. “Voznike opozarjamo, da je ustavljanje v predorih prepovedano,” so dodali.

Hitra cesta Nova Gorica-Razdrto je med Vipavo in cestninsko postajo Nanos proti Razdrtem zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila.

Iz Slovenskih železnic so sporočili, da bodo imeli potniški vlaki, ki vozijo na progah Zidani Most-Ljubljana ter Zidani Most-Celje, daljše zamude. Zaradi vremenskih razmer in težkega mokrega snega so se v Zasavju sprožili manjši plazovi ter na progo podrli več dreves. Vozno omrežje pa je poškodovano tudi med Laškim in Celjem.

Vzdrževalne ekipe Slovenskih železnic so bile na delu vso noč in kolikor je mogoče hitro odpravljajo posledice poškodb na železniški infrastrukturi.

Za zdaj so omogočili vožnjo vlakov med Zidanim Mostom in Savo, vendar bodo nastajale večje zamude. Med Celjem in Laškim posledice še odpravljajo, zato je proga za zdaj zaprta. Namesto nekaterih potniških vlakov bodo vozili nadomestni avtobusi.

Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje so zaradi obilnih padavin povečani nekateri vodotoki. Reka Dragonja se v spodnjem toku razliva in še narašča. Reka Vipava se razliva v srednjem in spodnjem toku. Narašča reka Ljubljanica, ki se bo razlila na območjih vsakoletnih poplav.

Padavine naj bi po vsej državi ponehale danes dopoldne, najpozneje na jugu države. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen