V eDavke po novem brez certifikata, ampak zgolj z uporabniškim imenom in geslom

0

Sistem elektronskega poslovanja z davčno upravo je v Sloveniji zaživel pred 14 leti, a ga uporablja le malo fizičnih oseb. Kot glavno oviro za množičnejšo uporabo so na Finančni upravi RS (Furs) prepoznali pridobitev certifikata in razmeroma zapleteno registracijo v sistem eDavki. Zdaj so registracijo poenostavili.

Fursov sistem eDavki trenutno uporablja 57.744 fizičnih oseb, kar je zgolj 3,8 odstotka zavezancev za dohodnino. Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pa je letos na ta način oddalo dobrih devet odstotkov zavezancev, so sporočili.

Kot enega glavnih razlogov, zakaj se posamezniki ne odločajo za poslovanje preko eDavkov, je bil, da se jim zdi pridobitev certifikata in registracija v sistem eDavki razmeroma zapletena. To oviro so zdaj odpravili in poskrbeli, da je po novem registracija za fizične osebe poenostavljena, so sporočili iz Fursa.

Posamezniki bodo po novem morali pri registraciji v sistem eDavki uporabiti zgolj svoje ime in priimek, elektronski naslov, davčno številko ter kot varnostni identifikator še številko informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto. Video s praktičnim prikazom registracije v eDavki je objavljen na spletni strani Fursa.

Kdor bo to želel, bo lahko prek sistema eDavki še naprej posloval s certifikatom. Prijava z uporabniškim imenom in geslom je namreč zgolj alternativa obstoječi registraciji.

Med razlogi, zakaj je smiselno uporabljati eDavke, na Fursu izpostavljajo hitrejše in preprostejše izpolnjevanje obrazcev, saj so ti v veliki meri predizpolnjeni, možnost oddaje dokumentov 24 ur na dan in sedem dni v tednu brez stroškov za poštnino ter prihranek pri papirju, poleg tega pa tudi ni možnosti tipkarskih napak, ki nastanejo pri prenosu podatkov s papirnih obrazcev v Fursov informacijski sistem.

Fizične osebe bodo tako lahko odslej preko sistema eDavki zgolj z uporabniškim imenom in geslom uveljavljale olajšavo za vzdrževane družinske člane, namenile del dohodnine za donacije, imele vpogled v svojo eKartico ter informativni izračun dohodnine. Nabor storitev, ki jih bo mogoče v eDavkih uporabljati zgolj z uporabniškim imenom in geslom, bodo v kratkem še povečali.

Pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo, ki morajo obvezno poslovati prek sistema eDavki, bodo morale še naprej uporabljati kvalificirano digitalno potrdilo oz. certifikat.

Za začetek e-poslovanja v slovenski davčni upravi velja 15. december 2003, ko je takratna Davčna uprava RS prejela prvi obračun davka na dodano vrednost v elektronski obliki. Elektronsko vlaganje obrazcev za dohodnino je steklo marca 2004. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen