Spletna stran opcijske borze v Chicagu se je zaradi velikega navala sesula takoj po začetku trgovanja s terminskimi pogodbami bitcoinov

0

Ameriška opcijska borza v Chicagu (CBOE) je v nedeljo popoldne začela trgovati s terminskimi pogodbami za kriptovaluto bitcoin, ki je imela konec preteklega tedna neverjetno divje dni, in nekaj minut po začetku trgovanja se je zaradi izjemnega zanimanja že sesula spletna stran CBOE.

Bitcoin, za katerega si finančni strokovnjaki niso edini, ali je sploh valuta ali pa je surovina z namišljeno vrednostjo, je v četrtek skočil za 40 odstotkov do skoraj 20.000 dolarjev, nato pa spet zgrmel navzdol in se v nedeljo umiril na ravni od 15.000 dolarjev, koliko je znašal na borzi Bitstamp, do 15.650 dolarjev na borzi Gemini.

Začetna cena na CBOE za prve terminske pogodbe z rokom poravnave 17. januarja 2018 je bila 14.509 dolarjev in je v nekaj minitah narasla na 15.732 dolarjev. V prvih minutah naj bi bilo prodanih okrog 671 januarskih pogodb. To pomeni, da so kupci terminskih pogodb doslej stavili večinoma le, da bo vrednost 17. januarja višja, kot je danes.

Bitcoini so se doslej prodajali in kupovali na nereguliranih borzah, ki so izpostavljene sesuvanju, vdoru hekerjev in tatvinam. Transakcije so se doslej tam izvajale z upanjem, da bo vrednost naraščala, kar se je doslej večinoma uresničilo.

Z nastopom na CBOE pa za bitcoine pod kratico XBT nastopa novo regulirano obdobje trgovanja, ki naj bi omejilo divje skoke v vrednosti in privabilo širši krog ljudi.

Terminske pogodbe so stave, da se bo vrednost valute ali surovine v določenem roku podražila ali pocenila. Kot kaže uvod v trgovanje na CBOE, za zdaj ni strahu, da bi vrednost bitcoina padala. Kljub temu so prve spletne borznoposredniške hiše, ki sprejemajo stave, previdne.

Interactive brokers v ZDA na primer uvodoma ne dovoljuje stave na padanje bodoče vrednosti bitcoina, ob transakciji pa je treba dati 50 odstotkov pologa celotne vrednosti.

Za CBOE bo 18. decembra s terminskimi pogodbami bitcoinov začela trgovati newyorška opcijska borza CME Group, ostali pa so še bolj ali manj previdni. Borza Nasdaq računa, da bo s tem začela naslednje leto.

Previdne so tudi velike borznoposredniške hiše in banke. Charles Schwab in TD Ameritrade čakata, kako se bodo zadeve razpletle, podobno tudi banke, kot sta JP Morgan Chase in Citigroup. Goldman Sachs načrtuje udeležbo, vendar le za določene stranke. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen