Sodišče Šurli dalo po “surli”: Samo in Iza Login nista javni osebnosti, nimata takšnega statusa in ga nikoli nista imela!

5

Danes je izšel Reporter Magazin, v katerem pa ni članka, ki so ga pripravljali o zakoncih Login, saj je sodišče njegovo objavo ustavilo. V odvetniški pisarni Stušek ob tem poudarjajo, da Samo in Iza Login nista javni osebnosti, nimata takšnega statusa in ga nikoli nista imela.

Odvetniška pisarna je namreč v imenu Loginovih pojasnila, zakaj se ne strinjajo z objavo podatkov iz zasebnega življenja Loginovih, ki sta javnosti sicer postala znana z razvojem in prodajo podjetja Outfit7 in sta bila razglašena za najbogatejša Slovenca. “Neodvisno od občasnega pojavljanja v medijih in poslovnega udejstvovanja, se zakonca Login njuni zasebnosti nikoli nista odrekla oziroma navedeno samo po sebi ne more pomeniti, da naj bi s tem postala javni osebnosti,” navajajo v odvetniški pisarni.

Ob tem so pojasnili, da izhaja to tudi iz več primerov Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki so obravnavali kolizijo med pravico do zasebnosti posameznikov in pravico javnosti do obveščenosti. Navajajo dve zadevi, v katerih je ESČP izrecno poudarilo, da se polje varovane zasebnosti razteza na posameznikovo ime, pravico do podobe, fizično in moralno integriteto, kot tudi pravico, da živi zasebno, skrit pred neželeno javno pozornostjo. “Nasploh je v sodni praksi ESČP izrazito poudarjeno načelo spoštovanja zasebnosti v zadevah, ki za javnost ne predstavljajo javnega pomena in interesa,” so izpostavili.

Obenem v odvetniški pisarni kot absurdno ocenjujejo stališče, da naj bi “članki, ki so grozili in pisanje o družinskem deblu, svojcih, koreninah, razlogih za spremembo imena (ki jih vlagatelji skladno z zakonom o osebnem imenu niso dolžni pojasnjevati niti državi ob podaji vloge), prispevali k javnemu interesu”.

Ob tem navajajo t. i. trojni test ESČP, s katerim je možno preveriti, kdaj je poseg v posameznikove osebnostne pravice dovoljen. To je, ko zasleduje javni interes, ko obstaja sorazmerje med tem interesom in škodo, ki jo poseg povzroči posamezniku, in ko je poseg nujen v demokratični družbi. In ta test “niti približno ni izpolnjen,” so prepričani pravni zastopniki Loginovih.

Posledično zakonca Login v zvezi z objavami, ki so grozile, nista bila niti relativno javni osebi, kaj šele absolutno javni osebi, so poudarili.

Tako so zavrnili stališče urednika revije Silvestra Šurle in Združenja novinarjev in publicistov, ki so prepričani, da sta sta se Loginova sama odrekla svoji zasebnosti, saj pogosto nastopata v medijih.

Ljubljansko okrajno sodišče je podjetju Reporter Media prepovedalo objavljati podatke iz zasebnega življenja zakoncev Login. Zato so namesto številke Reporter Magazina, ki bi morala iziti minuli petek, danes objavili številko z drugimi vsebinami, objavljajo pa vsebino začasne odredbe, izrek sodnice in svoj komentar glede odredbe. Šurla je dejal še, da bodo danes vložili ugovor na odločitev sodišča. (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. Danilo pravi

  Šurla je že marsikdaj kam vtaknil svojo surlo. Beda od tega novinarja in od tistega udbaškega sekret papirja.

 2. bruh pravi

  da sta ta dva “američana” levičarja-clintonova pro-demokrata in da poslujeta preko oaz tudi to jim ne škodi , prej obratno….ajd

 3. Samko pravi

  Pravilna odločitev sodišča! Ne morejo tile bedaki iz reporterja o vsakem pisati, kakor se jim pač zljubi.

 4. vanč pravi

  Reporter? Glasilo od Odlazka? Mrš v kanto z njim!

 5. nace pravi

  ha, ha, tile bedniki iz reporterja se bodo spuščali v multi-miljonarja? Če bi meni šnofljali po grobovih, bi za povrh dobili še po gobcu!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen