Papež Frančišek med polnočnico pozval k skrbi za begunce in migrante

0

Papež Frančišek je v pridigi med božično mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu v nedeljo zvečer primerjal današnje begunce z Jožefom in Marijo, ki sta morala pred Jezusovim rojstvom prav tako zapustiti svoj dom.

“Toliko drugih stopinj je skritih v korakih Jožefa in Marije. Vidimo sledi celotnih družin, ki so prisiljene na pot v današnjem času. V številnih primerih je odhod navdan z upanjem v bodočnost, za številne pa ima ta odhod le eno ime – preživetje,” je med drugim dejal papež in dodal, da se resnična moč in svoboda pokažeta v čaščenju in pomoči šibkim in krhkim.

Frančišek je okrog 1,3 milijarde katolikov po svetu pozval, naj ne zanemarijo trpljenja beguncev in migrantov, ki jih preganjajo z domov politiki, ki so za svojo oblast in premoženje pripravljeni prelivati nedolžno kri.

Papež je vstopil v baziliko sv. Petra ob pol desetih zvečer, pred njim pa je šla procesija kardinalov in drugih visokih predstavnikov katoliške cerkve. Pred mašo je papež razkril lutko Jezusa dojenčka in s tem simbolično proslavil njegovo rojstvo, 11 otrok iz Evrope, Azije, Afrike in Latinske Amerike pa je položilo cvetje.

Pred božično mašo je papež pozval vernike, naj poiščejo sami pri sebi pravi smisel božiča, ki je darilo miru svetu, in molil za osvoboditev ugrabljenih duhovnikov, nun in laikov, kakor tudi prizadetih v zadnjem velikem neurju na Filipinih.

81-letni papež, tudi sam potomec italijanskih priseljencev v Argentino, bo imel v ponedeljek zjutraj tradicionalni nagovor in blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi), na predvečer novega leta ga čakajo večernice, zjutraj pa pozdrav novemu letu.

V Sveti deželi pa je tokratno praznovanje božiča malce bolj zadržano zaradi odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, ki je razjezila Palestince. Od začetka meseca je bilo v nemirih ubitih 12 Palestincev, nasilje pa je zajelo tudi Betlehem na Zahodnem bregu, kjer živi skupaj 50.000 kristjanov. V času letošnjih praznikov je občutno manj tujih obiskovalcev.

Tiskovna agencija dpa ob tem navaja statistiko izraelskega ministrstva za turizem, ki trdi, da v letošnjem letu pričakujejo 20 odstotkov več krščanskih romarjev kot leta 2016.

Je pa toliko bolj veselo v delih Sirije in Iraka, kjer je poražena Islamska država (IS). V sirskem Homsu kristjani letos prvič po dolgem času lahko slavijo božič, podobno tudi v iraškem Mosulu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen