Padel nov svetovni rekord: Francoz Francois Gabart v dobrih 42 dnevih sam objadral svet!

0

Francoz Francois Gabart je v 42 dnevih, 16 urah, 40 minutah in 35 sekundah objadral svet in s tem postavil svetovni rekord v samostojnem neprekinjenem jadranju okrog zemeljske oble. Namišljeno ciljno črto med severozahodnim francoskim otokom Ushant in Lizard Pointom na jugozahodu Anglije je prečkal šest dni in 10 ur hitreje od prejšnjega rekorda.

Pred 34-letnim Gabartom je imel od lani svetovni rekord v lasti njegov rojak Thomas Coville, poroča francoska agencija AFP. Prvi uradno priznani rekord je leta 2004 postavil Francoz Francis Joyon (72 dni in 22 ur) in odtlej je bil izboljšan za skoraj 30 dni. Leto dni pozneje je dosežek za dan in pol popravila Britanka Ellen MacArthur in ga imela nato do leta 2016, ko ga je izboljšal Coville.

Gabart je tako postal šele četrti rekorder. Jadral je na novem maksi trimaranu, ki je dolg 30 metrov, in pri tem izboljšal še kopico rekordov, med drugim z najhitrejšim prečenjem Tihega oceana (sedem dni, 15 ur in 15 minut) ter najdaljšo razdaljo, prejadrano v 24 urah (851 milj ali 1576 km).

“Vesel in ponosen sem, da sem lahko opravil tako lepo jadranje okrog sveta. Nisem še dojel vsega, zavedam pa se, da je to lep dosežek,” je povedal Gabart. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen