Nemčija je leto po napadu na berlinski božičen sejem priznala pietetne napake

0

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes na zasebni žalni slovesnosti v Berlinu priznal, da vlada ni priskrbela primerne podpore in tolažbe svojcem žrtev lanskega terorističnega napada na božični sejem. Podobno je priznala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred enim letom je zavrnjen prosilec za azil, Tunizijec Anis Amri z ukradenim tovornjakom zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu in pri tem ubil 12 ljudi, še več kot 70 pa jih je ranil. Žrtve napada so bili Nemci, Izraelci, Čehi in Ukrajinci.

Štiri dni kasneje je Amrija blizu Milana ustavila policija in ga ubila v streljanju. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

V Berlinu danes poteka sklop žalnih slovesnosti v spomin na žrtve napada. Dopoldne so se svojci žrtev ter predstavniki Nemčije zbrali na žalni slovesnosti v spominski cerkvi cesarja Viljema na trgu Breitscheidplatz, kjer se je lani zgodil napad.

Steinmeier je zbranim v cerkvi priznal, da je bila podpora države pomanjkljiva. “Veliko svojcev in ranjenih v napadu se je počutilo, kot da jih je država pustila na cedilu,” je dejal.

“Ko se je začelo v vsakdanjem življenju pojavljati nedoumljivo nasilje, (se je odziv države zdel) manj predrzen in samozavesten ter bolj nenavadno hladen in odmaknjen,” je dodal.

Merklova, ki se je v ponedeljek prvič po napadu srečala s sorodniki žrtev, pa je prav tako priznala napake. “Jasno mi je, da njihovo trpljenje, to popolno spremembo njihovih življenj, ne moremo popraviti,” je povedala.

Nadaljevala je, da bodo morali v prihodnje izboljšati pomanjkljiva področja. “Da naredimo vse v naši moči, da ne zagotovimo le varnosti, ampak da se ljudem, katerih življenja so bila uničena, ponudi vse možno, da lahko ponovno zaživijo,” je dejala.

Kanclerka je sicer še obljubila, da se bo s svojci žrtev ponovno srečala tudi enkrat v prihodnjih mesecih. Ponedeljkovo srečanje so medtem nekateri svojci zapustili razočarani, saj niso dobili priložnosti, da bi osebno spregovorili z Merklovo.

Svojcem žrtev pa se je opravičil tudi pravosodni minister Heiko Maas. V današnjem prispevku za nemški časnik Tagesspiegel je zapisal, da se niso dovolj pripravili, da bi se lahko primerno odzvali na takšen teroristični napad. “Lahko se le opravičimo žrtvam in preživelim sorodnikom,” je dodal.

Po slovesnosti v cerkvi so Steinmeier, Merklova in berlinski župan Michael Müller prisostvovali pri odprtju spominskega obeležja na prizorišču napada. Drevi ob 20.02, ko se je lani zgodil napad, pa bo na trgu potekala ekumenska molitev, zvonovi pa bodo doneli 12 minut.

Spominsko obeležje so sicer odprli s simbolnim dejanjem, saj so zbrani v peč vrgli kovino, ki se je stopila in zalila še zadnji del 17 metrov dolge bronaste razpoke na tleh, kjer so tudi vgravirana imena žrtev. Razpoka predstavlja globoko rano, ki jo je napad pustil v življenju svojcev žrtev in preživelih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen