Cerarjevi se iz državljanov delajo trojnega norca; ustanovili še eno potratno upravo, besede probacija SSKJ sploh ne pozna, ob tem pa Novič še vedno gnije v zaporu!?!

10

Vlada je danes imenovala prvo vodjo novoustanovljene Uprave RS za probacijo. Kot vršilka dolžnosti direktorice jo bo vodila Danijela Mrhar Prelić, ki je doslej vodila službo za probacijo na ministrstvu za pravosodje.

Funkcijo bo prevzela 15. decembra za čas do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 14. junija 2018.

S tem se Cerarjevi delajo iz državljanov trojnega norca: ponovno so ustanovili še eno potratno upravo in tako še dodatno napihnili državni aparat (v mandatu Mira Cerarja se je javna uprava napihnila kar za 6%, samo na Ministrstvu za javno upravo pa se je število zaposlenih povečalo kar za neverjetnih 94% (!), kar je več kot 8.000 novo zaposlenih), kamor tako kadrirajo samo “naš preverjen” kader, prav tako za poimenovanje uprave sploh niso uporabili slovenske besede in oni bi sedaj radi resocializirali obsojence, medtem ko nedolžni Milko Novič še vedno gnije v zaporu…

[su_box title=”Dr. Vinko Gorenak: PROBACIJA!?”]

Vam beseda »probacija« kaj pove? Kaj pa »Zakon o probaciji«? Vam to kaj pomeni? Verjamem, da je velika večina med vami, ki nimate pojma kaj to pomeni. Pa ni nujno, da se zaradi tega vznemirjate, še posebej tisti, ki nimate fakultetne izobrazbe ali kaj podobnega. No pravosodni minister Klemenčič je preko Vlade RS aprila 2017 v Državni zbor poslal »Zakon o probaciji«. Seveda so me kolegi poslanci takoj povprašali kaj probacija sploh je? Priznam, kljub mojemu doktoratu znanosti sem jim prostodušno priznal »nimam pojma – vam odgovorim na naslednjem sestanku«. To se je tudi zgodilo. Seveda sem takoj preveril kaj o besedi »probacija« pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika, tisti izdan s strani Slovenske akademije znanosti in umetnosti? Te besede omenjeni slovar ne pozna. Ampak mi imamo še štiri druge slovarje slovenskega knjižnega jezika. Tudi te sem preveril in ugotovil, da nobeden besede »probacija« ne pozna. Kaj pa sedaj? Morda sem se zmotil in da gre za besedo »probacia« in ne »probacija«? Tudi to sem preveril v vseh slovarjih in rezultat je bil isti. Kaj sedaj sem se vprašal? »Stric Google« je še zadnja možnost. Tudi »Stric Google« je odpovedal. RTV Slovenija pa je besedo »probacija« prevedla kot »resocializacija v skupnosti«. Glede na vsebino zakona je ta prevod v slovenščino še nekaj najbolj primernega. Zakon o probaciji, ki ga je pripravilo pravosodno ministrstvo dejansko po vsebini v veliki meri govori prav o tem – torej o resocializaciji obsojenih oseb v skupnost. Sedaj pa pazite. Koaliciji sem predlagal, da se zavzame za slovenski jezik in da »Zakon o probaciji« preimenuje v »Zakon o resocializaciji«. Hkrati sem glede na dejstvo, da zakon vsebuje 52 členov in da je koalicija v obliki amandmajev popravila 38 členov predlagal, da obravnavo zakona prekinemo za mesec dni in da vsa odprta vprašanja proučimo. Uganili ste. Koalicija je moja predloga zavrnila. Jaz pa sem sejo protestno zapustil. (napisano 9. maja 2017)[/su_box]

Sredi junija je namreč v veljavo stopil zakon o probaciji, ki ureja namen, opredelitev in vsebino probacije, način izvajanja probacije, organe, pristojne za njeno izvajanje, ter njihove naloge. Skladno z zakonom probacijo izvaja uprava za probacijo, ki je organ v sestavi ministrstva za pravosodje. Upravo sestavljajo centralna enota in probacijske enote, so še navedli v sporočilu po seji vlade.

Kot je ministrstvo pojasnilo v sporočilu, je Mrhar Prelićeva strokovnjakinja z bogatimi izkušnjami na področju penologije. Med drugim je delovala v Prevzgojnem domu Radeče, več let je vodila Zavod za prestajanje kazni zapora Ig, zadnji dve leti pa je na ministrstvu za pravosodje sodelovala pri ustanovitvi probacijske službe, so še navedli. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. franjo pravi

  Sramota kaj dela tale vlada! Se vidi, da se bližajo volitve in sedaj bi radi vse svoje zaposlili do takrat. Gamad socialistična!

 2. Beno pravi

  Rdeči banditi kakopak. Nič jim ni sveto, ne človeška življenja, še manj davkoplačevalski denar…

 3. linke pravi

  sem že velikokrat dejal : cerarjeva banditska koalicija je samo za pobesit in to javno!

 4. brumko pravi

  Ubogi Novič, nič kriv nič dolžen končal v zaporu. Oni drugi kemik pa verjetno že išče novo žrtev. Hujši smo od afriških držav.

 5. Pubec pravi

  Bravo uredništvo, prvak v ” nabijanju ” ste

 6. raft pravi

  Kaj za to funkcijo ni nobenega Slovenca? Mislim na takega, ki ni okužen z jugo -sra-njem?

 7. denis pravi

  Milko Novič FREEEEEE!

 8. bruh pravi

  nastavljane svojih mafijsko/ideloško/volilno discipliniranih smrdečih pra scev in svi nj……kućanovi kadri pač….in torej zaposljivi le v državni upravi…ajd…

 9. bruh pravi

  partijsko uvožen in urbaniziran smrdeči rdeči gn oj je še najbolj mafijsko/ideološko/volilno discipliniran in ubogljiv….še posebno jugići in muslići-bosanćići….ajd..

 10. bruh pravi

  če bi vi vedeli koliko ti smrdeči uvoženi nestrpni enoumni in čredniški ter mafijsko pokorni jugopra sci in jugosvi nje hinavsko sovražijo domorodne, bi se zgražali in obnemeli….spomnite se, rdečuh je vedno nestrpen, sovražen in čredniško mafijsko vzgojen….ajd..vsak, čisto vsak….ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen