Na Češkem prisegla nova (manjšinska) češka vlada pod vodstvom milijarderja Andreja Babiša

0

Češki predsednik Miloš Zeman je danes zaprisegel novo češko vlado pod vodstvom populističnega milijarderja Andreja Babiša. V vladi so člani Babiševega protestnega gibanja Ano, ki je slavilo na oktobrskih parlamentarnih volitvah, ter nestrankarski strokovnjaki, ki jih je predlagal Ano, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi češki zunanji minister je postal nekdanji obrambni minister in igralec Martin Stropnicky. Obrambno ministrstvo bo poslej vodila dosedanja ministrica za regionalni razvoj Karla Slechtova. Pravosodni minister ostaja Robert Pelikan, finančno ministrstvo pa je prevzela dosedanja namestnica finančnega ministra in tesna Babiševa sodelavka Alena Schillerova. V dosedanji češki koalicijski vladi je finančni resor vodil Babiš, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Ta vlada se bo borila za učinkovito in nepotratno državo, proti korupciji in bo storila vse, da 10. januarja dobi zaupnico v parlamentu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Babiš, ki je med predvolilno kampanjo obljubljal, da bo državo vodil kot svoje družinsko podjetje.

Zeman je medtem napovedal, da bo Babišu dal še drugo možnost, če vladi ne bo v prvo izglasovano zaupnica. “Dal mu bom več časa za pogajanja, da pridobi podporo za svojo manjšinsko ali koalicijsko vlado,” je obljubil.

Tik pred prisego je Babiš po navedbah APA potrdil svoje odklonilno stališče do kvot za prerazporeditev beguncev med državami Evropske unije. “Predlog Evropskega parlamenta je nesprejemljiv in se z njim ne strinjamo. Vztrajamo, da ni kvot in vse bomo storili za to,” je pred odborom češkega parlamenta za zadeve EU zatrdil novi češki premier, ki bo v četrtek in petek na vrhu EU v Bruslju.

Babiš, ki je na čelu manjšinske vlade, mora v 30 dneh po zaupnico v parlament. Ano ima v 200-članskem parlamentu samo 78 poslancev, trenutno pa ne uživa podpore nobenih drugih parlamentarnih strank.

V Pragi so se že pojavila ugibanja, da bi lahko desna, populistična, protislamska stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) pod vodstvom Tomia Okamure ter komunisti (KSČM) glasovali za Babiševo vlado. Ano se je z obema strankama že dogovoril o razdelitvi vodilnih mest v parlamentu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen