Putin nasprotuje novim sankcijam proti Severni Koreji in svari pred katastrofo

1

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril pred globalno katastrofo, če v sporu s Severno Korejo ne bo dosežena diplomatska rešitev. Morebitne nadaljnje sankcije proti državi je označil za nekoristne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je po koncu vrha skupine Brics v kitajskem Xiamenu dejal Putin, Rusija obsoja dejanja Severne Koreje kot provokacije. “A zatekanje k sankcijam bi bilo v tej situaciji nekoristno in neučinkovito,” je dejal novinarjem.

Severnokorejci “se ne bodo odpovedali svojemu jedrskemu programu, če se ne bodo počutili varni”, je prepričan. Zaradi tega je po njegovem prepričanju treba prizadevanja usmeriti v dialog.

Izrazil je tudi nasprotovanje vsakršnemu vojaškemu posredovanju, ki ga v Washingtonu ne izključujejo. “Začeti vojaško histerijo nima nikakršnega smisla, gre za pot, ki vodi v slepo ulico,” je vztrajal Putin. “Vse to bi lahko vodilo v globalno katastrofo in veliko število žrtev,” je dejal.

Severna Koreja je v nedeljo izvedla svoj šest jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki jo je po trditvah Pjongjanga mogoče namestiti na raketo dolgega dosega.

Stališča držav glede reševanja krize, ki se je z zadnjimi dejanji Severne Koreje le še zaostrila, so različna. ZDA so se v ponedeljek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN zavzele za “najostrejše možne sankcije”. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Prej ali slej pravi

    Prej ali slej bo Severna Koreja napadla Južno Korejo. Pa ne bo več televizij in mobitelov Samsung. Škoda meni so všeč. Zato vprašam, če že zbirajo prostovoljce za v boj s Kimom?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen