Ne se hecati z Medičejci: župan Firenc z milnico nad nemarne turiste

0

Župan Firenc Darid Nardella se je v boju za več reda in čistoče v mestu, ki ga oblegajo trume turistov, zatekel k zelo drastičnim ukrepom. Cestarji tako od srede dalje opoldne z milnico škropijo stopnice in mesta pred najznamenitejšimi cerkvami v mestu, vključno pred slavno baziliko Svetega križa.

Cilj tega ukrepa je preprečiti, da bi turisti sedeli na stopnicah cerkva, tam jedli ter tako smetili okolico. “Gre za prijaznejši ukrep, kot da bi delili listke za globo,” je pojasnil župan, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Županov ukrep je že naletel na kritiko v mestnem odboru, kjer menijo, da gre za potratno porabo vode. Stopnice cerkva se pri temperaturah prek 30 stopinj Celzija namreč kar hitro posušijo. Pritožujejo se tudi tuji turisti, češ da v Firencah razen dragih kavarn in restavracij primanjkuje mest za sedenje.

Slavna italijanska mesta so znana, da jih oblegajo turisti. V Rimu so tako lani po devetih mesecih obnove španskih stopnic razmišljali, da bi jih ogradili in tako preprečili vandalom, da jih packajo in umažejo. Po hudih polemikah se je mesto tej ideji nato odpovedalo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen