Televizija MSNBC objavila Trumpovo davčno napoved iz 2005: zaslužil 150 mio USD in plačal 38 mio davka

0

Bela hiša je v torek zvečer na hitro objavila del informacij iz davčne napovedi predsednika ZDA Donalda Trumpa iz leta 2005. Pred tem je ameriška televizija MSNBC sporočila, da ima dokumente, ki jih bo tudi objavila. Informacije same po sebi niso zelo sporne. Trump je ob 150 milijonih dolarjih dohodka plačal 38 milijonov dolarjev davka.

Ob tem je za leto 2005, v katerem se je poročil z Melanio Knauss, prijavil 100 milijonov dolarjev izgub iz prejšnjih let. Trumpova davčna stopnja je bila leta 2005 le 25 odstotna, kar je za samooklicanega milijarderja nizko.

Trumpovi davki oziroma njegove davčne napovedi so bile sporne skozi celotno predsedniško kampanjo, ker jih v nasprotju s predhodniki desetletja pred njim ni želel objaviti. Trdil je, da ne more, ker je pod revizijo.

Davčni strokovnjaki so si enotni, da revizija ni ovira za objavo napovedi. Trump je tako lahko govoril kar je hotel, saj zakon prepoveduje objavo davčnih informacij tudi davkariji, ki torej ni mogla ne zavrniti in ne zanikati Trumpovih trditev.

Bela hiša je ostro napadla televizijo MSNBC, da si obupno prizadeva za višjo gledanost z nezakonito objavo davčne tajne. Na televiziji zatrjujejo, da zakona z objavo informacije niso kršili, sicer gre za vprašanje svobode govora, ker gre za informacijo javnega značaja.

Iz objavljenega je jasno, da je Trump glede na dohodek plačal malo davkov, Bela hiša pa je ognjevito napadla takšno mnenje s trditvijo, da je bil Trump eden najuspešnejših poslovnežev na svetu, ki je odgovoren svojim podjetjem, družini in zaposlenim, da plača le toliko davka, kot je po zakonu obvezen plačati.

Davčne dokumente je na televizijo MSNBC prinesel nekdanji novinar New York Timesa, Pulitzerjev nagrajenec David Cay Johnston, ki je nekoč poročal o zvezni davkariji. Johnston je povedal, da mu je dokumente nekdo pustil pred domačimi vrati, in pojasnil, da so grožnje Bele hiše s tožbo zaradi tega brezpredmetne.

Novinar menda po zakonu ne odgovarja za objavljeno, če za informacije ni prosil, ampak mu jih je nekdo izročil anonimno. “Kaj pa vem? Morda mi je papirje dal pred vrata sam Donald Trump,” je dejal Johnston, sicer avtor knjige o Trumpu z naslovom “The Making of Donald Trump.”

Trump je med kampanjo zavračal objavo davčnih napovedi in je objavil le papir, ki naj bi dokazoval, da je vreden milijarde dolarjev. Med soočenji z demokratsko nasprotnico Hillary Clinton je trdil, da plačuje stotine milijonov dolarjev davkov, kar kot kaže ni čisto res.

Trdil je, da bo napovedi objavil, ko bo končana revizija, čeprav javnost ne ve, ali je bila res kakšna revizija, kdaj se je začela in kdaj končala in ali sploh še poteka. Objavo še vedno zavrača z utemeljitvijo, da to več nikogar ne zanima, razen medijev, saj je že zmagal na volitvah.

Ameriški časnik New York Times je med kampanjo poročal, da je Trump leta 1995 prijavil skoraj milijardo dolarjev izgube, kar mu je teoretično omogočilo, da se izogne davkom za 18 let. Glede na napoved iz leta 2005 se to ni zgodilo. New York Times je takrat ugotovil, da je Trump izgubil denar vlagateljev v njegove igralnice in hotele in si na njihov račun potem znižal davčno osnovo.

Trumpovih volivcev ta razkritja ne bodo ganila sama po sebi, saj jih niso niti pred volitvami. Njegov odgovor na obtožbe, da ne plačuje davkov, se jim je zdel imeniten. Trump je namreč dejal, da ga to dela pametnejšega od drugih.

Demokrati še vedno vztrajajo, naj Trump objavi davčne napovedi in predsedniki pristojnih kongresnih odborov lahko zahtevajo, da jim davkarija preda dokumente za pregled za zaprtimi vrati, a so kongresni odbori v rokah republikancev.

Za demokrate bi bila najbolj razveseljiva informacija, da ima Trump veliko dolga do ruskih državnih podjetij, kar bi prililo olja na ogenj preiskav o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve v njegovo korist. Prepričani so, da je v Trumpovih napovedi veliko spornega, sicer bi jih že zdavnaj objavil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen