Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni spoznan za krivega, zelo verjetno ne bo smel kandidirati na volitvah 2018

0

Rusko sodišče je opozicijskega politika Alekseja Navalnega danes spoznalo za krivega v spornem procesu, v katerem so mu očitali, da je oškodoval neko državno podjetje. Sodnik v mestu Kirov kazni Navalnemu za zdaj ni odmeril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Navalnemu so očitali, da je državnemu podjetju ukradel gradbeni les v vrednosti okoli 16 milijonov rubljev (okoli 250.000 evrov), ko je bil svetovalec lokalnih oblasti v Kirovu, 800 kilometrov vzhodno od Moskve. Julija 2013 je bil zaradi poneverbe pogojno obsojen na petletno zaporno kazen.

Navalni, znan kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je vse obtožbe zanikal in jih označil za politično motivirane. Vrhovno sodišče je sodbo novembra lani razveljavilo in odredilo ponovno sojenje.

Kritiki so sicer opozarjali, da skušajo oblasti s procesom onemogočiti kandidaturo Navalnega na predsedniških volitvah prihodnje leto. Odvetniki Navalnega se bojijo, da 40-letni politik v primeru pravnomočne razsodbe ne bo smel kandidirati na volitvah. Navalni je že napovedal pritožbo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen